Nyheter
NYHET

Se årets Hela Spektrat-seminarium

Den 12 mars på Lilla Cirkus i Stockholm var det återigen dags för en förmiddag med inspirerande samtal om hur vi tillsammans kan skapa en mer meningsfull fritid för barn och unga med autism. Nu kan du se inspelningen i efterhand.

Seminariet var helt kostnadsfritt. Moderator var Petra Nordlund McGahan, journalist.

Ur programmet:

● Vikten av att vara del av ett sammanhang
● Ledarskap och hur man anpassar sin organisation
● Ny forskning – en positiv riktning
● Föräldrars erfarenheter och råd
● Leva med autism – barn och vuxna berättar
● Så ger vi barnen en mer glädjefylld fritid

Vi mötte experter, föräldrar och inspiratörer – samt barn och vuxna med autism. Läs mer om alla medverkande nedan.

Vid eventuella frågor kontakta oss på evenemang@minstoradag.org

Hela Spektrat är ett samarbete mellan Min Stora Dag och Autism Sverige som finansieras av Postkodlotteriet. År 2024 är projektets femte år.

Mer om de som medverkar

 

Sven Bölte, Min Stora Dag

Sven Bölte
Chef för KIND och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet
Sven är en av världens främsta autismforskare och lyfter här ett av de senaste forskningsprojekten på temat Resiliens där fokus ligger på barnens kapacitet och de faktorer som gör att barnet lyckas. Ett helt nytt synsätt inom forskarvärlden. Se Svens del här.

Jakob ForssmedJakob Forssmed
Sveriges social- och idrottsminister
Ett exklusivt samtal med socialministern om vilka satsningar regeringen gör för att möjliggöra för fler barn och unga med funktionsnedsättningar (som autism) att kunna vara med i fritidsaktiviteter. Jakob Forssmed delar med sig av sina tankar kring betydelsen av att skapa bättre förutsättningarna för våra barn och unga så att de kan få mer rörelse och gemenskap. Se Jakobs del här. 
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Anna Borg

Anna Borg
Specialpedagog, författare och föreläsare
Anna berättar om sitt framgångsrika arbetssätt för att motverka hemmasittande skolungdomar och få dem intresserade av skolan, samt hur ett fritidsintresse är en viktig del av det. Men även hur hon gör om barnet inte vet vad ens intresse är. Se Annas del här.

 

Måns Lööf

Måns Lööf
Föreläsare och folkbildare inom NPF för fritidsverksamheterMåns är i grunden utbildad sjuksköterska och arbetar inom barn-och ungdomspsykiatrin. Han utbildar och föreläser för hela Sveriges idrottsrörelse i konsten att leda barn och ungdomar med NPF. På Hela Spektrats scen ger han ett smakprov på sin föreläsning ”Den oförutsägbara ledaren” med fokus på tydlighet, struktur och framförhållning (ladda ner Måns presentation här). Se Måns del här.

Lisa IderingLisa Idering
”Funkismorsorna” och mamma till Kalle och Pelle
Lisa driver tillsammans med Anna och Petra succépodden ”Funkismorsorna”. Lisa vet hur utmanade föräldraskapet till barn med särskilda behov kan vara och hur svårt det kan vara att hitta en passande fritidsaktivitet för hennes barn med bl a autism och IF. Vi får höra hur hennes 14-årige son Kalle till slut hittade sin aktivitet och hur det påverkat hans liv. Se Lisas del här.

 

Charlie MichaelsenCharlie Michaelsen
Komiker och föreläsare
Fjolårets skrattsuccé är tillbaka! Charlie bjuder på nya godbitar från sin föreläsning ”Vilse bland diagnoser och hemmasittare” som ger en träffsäker och komisk inblick i livet som npf-förälder. Charlie har själv adhd och är ensamstående med tre barn varav två har autism och alla har adhd. Se Charlies del här.

 

Anna Stadling Anna Stadling
Artist
Anna är en av Sveriges mest erfarna artister och är känd för sitt unika uttryck och texter som berör. Här får vi njuta av hennes fantastiska sångröst men även höra några ord kring hennes egna erfarenheter av att vara mamma till en son med autism. Se Annas del här.

 

Anders Årbrandt, Managing director, PostkodlotterietAnders Årbrandt
Managing director, Postkodlotteriet
Anders berättar om samarbetet mellan Postkodlotteriet, Min Stora Dag och Autism Sverige. På vilket sätt Postkodlotteriet stöttar civilsamhället och innebörden av ett Drömprojekt. Det blir även några personliga reflektioner då Anders själv har barn med autism. Se Anders och Jennifers del här.

 

Jennifer McShane, generalsekreterare Min Stora DagJennifer McShane
Generalsekreterare, Min Stora Dag
Jennifer berättar om samarbetet mellan Min Stora Dag, Autism Sverige och Postkodlotteriet och om projektet Hela Spektrat. Det blir även några personliga reflektioner då Jennifer själv har barn med autism, samt lite kring framtiden i projektet. Se Jennifers och Anders del här.

 

Missa inte våra korta och inspirerande filmer som innehåller många tips! Möt:

  • Mats Jansson, sakkunnig på Autism Sverige, som i den här pedagogiska och illustrativa filmen ger grundläggande kunskap om diagnosen autism. Se inslaget här
  • Barn och unga med autism som berättar vad de tycker gör att en fritidsaktivitet fungerar eller inte fungerar. Se inslaget här
  • Kampsportsledaren Semlan som själv har autism och som brinner för att hjälpa barn med diagnoser. Se inslaget här
  • Svenska Ishockeyförbundet som har anpassat hela sin verksamhet för att möta de behov som finns så att de med extra behov ska känna sig lika välkomna som alla andra. Se inslaget här
  • Föräldrar och barn som berättar om vikten av att hitta forum och sammanhang där man träffar andra i samma situation. Se inslaget här 
Hela SpektratHela Spektrat

Ett samarbete som vill göra skillnad för barn med autism

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Därför har Min Stora Dag och Autism Sverige initierat projektet Hela Spektrat. Barn med autism har ibland svårt att hitta aktiviteter som fyller på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att barnen ska kunna delta.

Projektet har två beståndsdelar. Den ena är att utveckla inspirerande seminarium med fokus på aktuella rön och insikter, den andra är att utveckla specialanpassade läger för barn med autism.

Målet är att göra varaktig skillnad för barn med autism i Sverige.

Projektet Hela Spektrat är finansierat av Postkodlotteriet.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner