Nyheter
Lekterapeut Mats LindvallLekterapeut Mats Lindvall
NYHET

Lekterapeuten Mats: ”Tacksamheten i mammans ögon var enorm”

Mats Lindvall är lekterapeut på Sunderby sjukhus strax utanför Luleå. På lekterapin får barn som vistas på sjukhus en chans att koppla av från sjukhusmiljön och istället ägna sig åt lek. Han kallar sig därför självklart för ”överlekare”. Min Stora Dag har ett nära samarbete med sjukvården och landets lekterapier och Mats har själv sett hur Stora Dagar gjort skillnad för hans patienter.

Mats beskriver Sveriges barnsjukvård som en kombination av både det medicinska och det mentalt motiverande.

– Jag tycker vi har en bra barnsjukvård i Sverige, med att vi är duktiga på att se barnets behov i allmänhet. Det medicinska har såklart en central roll men det mentala är också viktigt för att barnet ska må bra. Ett sätt att se är att många tidigare patienter söker sig till sjukvården när de ska börja ett yrkesliv, säger Mats.

”Jag ser på föräldrarnas glädjetårar att behovet finns”

Min Stora Dag samarbetar med vårdgivare över hela Sverige för att kunna stötta upp den mentala delen och stärka självkänslan som Mats beskriver. En Stor Dag bidrar med livsviktig glädje som kan ge den där extra orken och kraften i en behandling.

– Vi har ett kanonsamarbete med Min Stora Dag, där de verkligen vill hjälpa till. Jag ser på barnens leenden, och föräldrarnas glädjetårar när de får veta att de ska få en Stor Dag att det finns ett riktigt behov av den typen av insatser. De kan prata länge om sin upplevelse och ta med sig den glädjen, berättar Mats.

Mats ser hur Stora Dagar gör skillnad

Under Mats tid som lekterapeut har han hunnit se många fantastiska Stora Dagar göra skillnad för barnen och deras familjer.

– En kille för några år sedan var på Disneyland. Hans föräldrar startade en insamling före jul så att de kunde köpa julklappar till inneliggande patienter som ett tacksamhetsbevis för allt gott vi gjort dem, delvis genom er hjälp. Sen minns jag starkt en kille som fick åka till Barcelona för att se fotboll och glömma eländet med sin tarmsjukdom för en stund. Tacksamheten i hans mammas ögon var enorm, berättar Mats.

”Jag minns starkt en kille som fick åka till Barcelona”

Långsamt så släpper restriktionerna efter pandemin även på sjukhusen. Både Min Stora Dag och lekterapierna längtar efter att det ska komma in mer glädje på barnsjukhusen igen.

– Vi, och barnen, längtar tills vi får öppna upp och återgå till det normala. Men om det blir helt som förr vet jag inte, kommer vi känna igen varandra utan munskydd…? Kommer ledningen gå med på att vi får ha vårt bollhav igen? Vi kommer i alla fall göra allt vi kan för det, säger Mats.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner