Nyheter
NYHET

Mer glädje för barn med autism!

Den 15 mars mötte vi återigen experter, föräldrar och inspiratörer – samt barn och vuxna med autism, för att prata om hur vi skapar en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism. Nu kan du som inte hade möjlighet att vara på plats, se Hela Spektrat-seminariet i efterhand!

Klicka på filmen ovan för att se hela seminariet eller se klipp under delen ”Mer om de som medverkar i seminariet”.

Några utdrag från seminariet:

  • Greta Thunbergs råd till föräldrar och ledare
  • Att hantera utbrott och starka känslor
  • Så orkar vi när vardagen är tuff
  • Psykiatrikerns bästa råd
  • Datorn – en god vän trots allt?
  • Om att få en diagnos som vuxen

Moderator var Petra Nordlund McGahan, journalist och nyhetsankare.

Hela Spektrat är ett samarbete mellan Min Stora Dag och Autism Sverige som finansieras av Postkodlotteriet. År 2023 är projektets fjärde och sista år. Läs mer om projektet här.

Mer om de som medverkar i seminariet

 MaiBritt GiacobiniMaiBritt Giacobini
Barn- och ungdomspsykiatriker och medicine dr
MaiBritt möter barn med autism i sitt arbete, och här ger hon råd om hur vi kan coacha barnen att lyckas utifrån deras individuella behov. MaiBritt delar också sina erfarenheter om hur vi bäst bemöter starka känslor.
Se MaiBritts del här.

Petra BjörkmanPetra Björkman
Grundare Pusselfamiljen
Petra har barn med autism och vet hur utmanande föräldraskapet kan vara. Hon grundade därför plattformen Pusselfamiljen, för att sprida kunskap och förståelse. Där kan föräldrar, anhöriga och skolpersonal få tips och råd samt ge stöd till varandra. Petra brinner för barnens aktiva fritid och fokuserar gärna på lösningar. Se Petras del här.

Anna PGAnna PG
Ordkonstnär och A-barn
På seminariet framför Anna några av sina dikter, som ofta beskriver vikten av att få vara sig själv och inte reduceras till en bokstavskombination. Utöver dikterna har Anna bland annat skrivit boken ”Som en vit liten strumpa”, där hon skildrar den kvävande känslan i att tvingas till anpassning. Se Annas del här.

 Fredrik "Jaegarn" Kempf

Fredrik ”Jaegarn” Kempf
Förbundskapten svenska e-sportlandslaget
Många föräldrar oroas över att dataspel tar mycket av barnens tid. Fredrik, som har bakgrund som elitspelare i Counter-Strike, har genom åren som e-sportcoach sett hur datorn kan stärka och lyfta barn, och ge viktiga sociala kontakter. Behöver vi kanske omvärdera vad som är en ”riktig fritidssyssla”? Myter punkteras och nya sanningar diskuteras! Se Fredriks del här.
Mats JanssonMats Jansson
Sakkunnig utredare Autism Sverige
Mats har lång yrkeserfarenhet av autism. Han delger här statistik, siffror och sanningar som visar att krafttag krävs kring bättre anpassade fritidsaktiviteter för barn med autism. Han tar också upp framsteg han ser i samhället.
Se Mats del här.

 Clara TörnvallClara Törnvall
Radioproducent, författare
När Clara som vuxen fick sin diagnos föll bitarna på plats, hon som sedan barnsben känt sig udda och med stor ansträngning låtsats vara som andra. Clara talar här om att hitta sin plats i livet utifrån sina svagheter och styrkor, och om sin bok ”Autisterna: om kvinnor på spektrat”. Och vi alla får ställa oss frågan: När hjälper vi, och när stjälper vi? Se Claras del här.
Greta ThunbergGreta Thunberg
Klimataktivist med autismdiagnos

I en exklusiv inspelning skickar Greta Thunberg en stark och personlig hälsning till publiken på Lilla Cirkus. Utifrån sitt eget liv med diagnosen autism ger hon insiktsfulla uppmaningar och upplyftande råd till ledare, föräldrar, barn med autism och alla som arbetar med barnen. Se Gretas hälsning här.

 Charlie MichaelsenCharlie Michaelsen
Komiker och föreläsare
Charlie har tre barn – alla har adhd och två har även autism. För Charlie, som själv har adhd och lever ensam med barnen, har humorn blivit en livlina. Från Hela Spektrats scen bjuder hon på en komisk och träffsäker inblick i livet som npf-förälder från sin föreställning ”Svart bälte i curling”. Se Charlies del här.

 Abdinassir OsmanAbdinassir Osman
Förälder
Abdinassir är sjubarnspappa och två av hans söner har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Han berättar om hur han och hans fru strukturerar familjens utmanande vardag, med barnens vitt skilda behov i fokus. ”Vi tar tillvaron mer dag för dag och har sänkt våra ambitionsnivåer, t ex när det gäller karriär, för att hushålla med energin. Det är värt det för att barnen ska må bra.

Markus AhlmMarkus Ahlm
Förälder
Markus är pappa till tolvårige Svante, som har autism, adhd och en kognitiv funktionsnedsättning. Familjen har inrättat sin tillvaro för att möta Svantes behov av rutiner och ge plats åt hans kreativitet och djurintresse.
Se Abdinassirs och Markus del här.

Petra Nordlund McGahan

Petra Nordlund McGahan
Seminariets moderator
Vår moderator känner de flesta igen som journalist och nyhetsankare på TV4, och sedan hon flyttade till London rapporterar hon därifrån. Petra, som är personligen engagerad i seminariets ämne, guidar publiken genom dagen och ser mycket fram emot att samtala med alla kunniga och spännande gäster

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner