Nyheter
Lina Stocke och Vendela Hagås från barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens BarnsjukhusLina Stocke och Vendela Hagås från barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus
NYHET

World Aids Day 1 december

Idag den 1:a december är det World Aids Day, en internationell dag för att uppmärksamma och informera om hiv och aids och för att visa solidaritet med personer som berörs av detta.

Hiv är en virussjukdom som det finns mycket okunskap kring och som obehandlad kan leda till sjukdomstillståndet aids. Lina Stocke och Vendela Hagås från barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus berättar fakta om sjukdomen som du kanske inte visste.

Hiv är en virussjukdom som förstör kroppens immunförsvar. Utan medicin blir den som lever med hiv för eller senare allvarligt sjuk. Utan medicin kan hiv överföras från mamma till ett barn under graviditet, förlossning eller amning. Utan medicin kan hiv också överföras via samlag. Många vet ganska lite om hiv.

”I Sverige lever ungefär 165 barn med hiv”

– I Sverige lever ungefär 165 barn med hiv. Alla barn som lever med hiv i Sverige får mediciner som hjälper dem att vara lika friska som andra barn, berättar Lina Stocke och Vendela Hagås från barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus och fortsätter:

– Den som lever med hiv och får mediciner lever ett lika långt och friskt liv som andra människor. Medicinerna gör så att hivviruset inte går att mäta i blodet. Det betyder att viruset inte kan föras över till någon annan person. Det betyder till exempel att en kvinna som får hivmedicin föder friska barn. En person med hiv kan utbilda sig och arbeta med precis vad hen vill i framtiden.

”Barn och unga väljer att leva med hiv som en hemlighet”

– Fördomarna gör så att många barn och unga väljer att leva med hiv som en hemlighet.

Linda och Vendela säger att du kan vara en bra kompis till någon som lever med hiv genom att lyssna och fråga hur den vill prata om sin sjukdom. För alla är olika. Du kan också läsa på och lära dig mer om sjukdomen. Då kan du hjälpa till genom att rätta andra som säger fel saker om hiv. Du kan också bära Röda Bandet (Red Ribbon), en internationell symbol för att visa solidaritet och medvetenhet kring hiv och aids.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner