Nyheter
Greta Thunberg och Jan Gradvall tillsammans på en scenGreta Thunberg och Jan Gradvall tillsammans på en scen
NYHET

Greta Thunberg, Sven Bölte och Funkismorsorna gästar Hela Spektrat

Tillsammans med Autism- och Aspergerförbundet arrangerar Min Stora Dag för andra året i rad ett seminarium på temat: fritid för barn med autism. Tillsammans med gäster som Greta Thunberg, Funkismorsorna, Sven Bölte och Alexander Skytte djupdyker vi i ämnet under en dryg timme. Allt under ledning av journalisten Jan Gradvall.

När: Tisdag 16 mars kl 10.00
Var: Online (publiceras här den 16 mars)

Varmt välkommen att ta del av en viktig förmiddag med inspirerande samtal kring hur vi kan skapa fler positiva sammanhang, mer meningsfulla aktiviteter och framför allt en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism!

Hur har pandemin påverkat möjligheterna? Hur påverkar fritiden det mentala måendet? Och vad borde andra tänka på och veta som skulle hjälpa? Vi har samlat en mycket exklusiv skara gäster som under en dryg timme kommer dela med sig av personliga erfarenheter, reflektioner och viktiga medskick på temat. Vi lovar att det kommer bli mycket upplysande, berörande och engagerande.

Projektet Hela Spektrat är initierat av Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet för att bidra till en mer givande fritid och fler meningsfulla sociala sammanhang för barnen i målgruppen. Unga med autism har ibland svårt att hitta det där sammanhanget eller den där aktiviteten som kan fylla på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att kunna delta. Här kan du läsa mer om projektet och tidigare aktiviteter.

Mer om de som medverkar

Greta Thunberg på Hela SpektratGreta Thunberg
En mycket exklusiv och personlig intervju med en av våra mest betydelsefulla unga röster. Miljö- och klimataktivisten med aspergers, berättar om hur det starka engagemanget och intresset för miljön och kärleken till djur hjälpt henne framåt när livet varit extra utmanande.


Funkismorsorna på Hela SpektratFunkismorsorna

Lisa Idering, Petra Johansson och Anna Eriksson driver succépodden och bloggen med samma namn. Här delar dom på ett personligt sätt med sig av utmaningar och roligheter med att vara förälder till barn med olika typer av funktionsvariationer. Och hör dem berätta vad de önskar att alla ”normalstörda” människor borde veta!


Sven Bölte på Hela SpekratSven Bölte

Chef för KIND och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet. Vi får höra Sven berätta om den högaktuella studien ”En vanlig dag i pandemin. Autistiska barn och vuxna om konsekvenserna av covid-19”.  Och vad tycker Sven ska högst upp på alla beslutsfattares agenda?


Alexander Skytte på Hela SpektratAlexander Skytte

Lärare i idrott och hälsa och driver företaget Bokstavspedagogen. Som barn diagnostiserades han med adhd och som vuxen med autism. Här berättar han om hur e-sporten bokstavligen räddade hans liv på högstadiet.


Två kvinnor från föreningen "Lära med djur" står bredvid en hästLära med djur

En ideell förening som vänder sig till bland annat barn med funktionsskillnader. I ett inslag får vi höra Hanna Askered och Karin Strandberg berätta om sin verksamhet där ridning och djurskötsel står i fokus för ett bättre välmående.


Jan Gradvall på Hela SpektratJan Gradvall (moderator)

En av Sveriges mest kända journalister inom populärkultur. Skriver i DI Weekend och medverkar regelbundet i TV4 som Popprofessorn. Jan Gradvall har fått flera priser där hans fokus på begriplighet och folkbildning lyfts fram. Han har även personliga erfarenheter av de frågor som tas upp på seminariet.

Foto: Maja Brand

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner