Nyheter
NYHET

Psykiatrisjuksköterska på BUP får årets Mitt Stora Stöd-utmärkelse

På World Kindness Day den 13 november delar välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd till någon inom vården som finns i vardagen för ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Under denna svåra tid kändes det som om hon var vår livlina”. Den formuleringen gick rakt in i juryns hjärta och avgjorde beslutet bland hundratals nomineringar. Den otröttliga psykiatrisjuksköterskan Rebeccah Carlström är därför årets mottagare av Mitt Stora Stöd.

Genom vår verksamhet har vi på Min Stora Dag ett samarbete med många barnpsykiatriska enheter runt om i landet. Här arbetar många vardagshjältar och deras viktiga insatser förtjänar såväl stor respekt som uppmärksamhet. Med det som bakgrund känns det väldigt fint att just Rebeccah Carlström är årets mottagare av Mitt Stora Stöd.

– En livlina som vi hyllar och hurrar för genom denna utmärkelse, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

”Gjort sitt jobb på ett fantastiskt sätt”

Nomineringen av Rebeccah Carlström kom från Örnsköldsvik, från 15-åriga Mira och hennes mamma Maria. Mira har en tuff vardag med adhd. Det har betytt många besök hos BUP och kämpiga år innan familjen hittat rätt väg framåt.

– Det som har varit tuffast har varit att faktiskt förstå och acceptera att jag måste tänka på ett annat sätt. Det är lätt att glömma att jag inte bara kan köra på, jag måste till exempel inse att Mira inte har ork kvar att åka till aktiviteter, kompisar eller annat efter en skoldag. Jag har fått lära mig att lyssna på henne och hennes behov, säger Miras mamma Maria.

BUP Örnsköldsvik blev oerhört viktigt

Under dessa svåra dagar har BUP i Örnsköldsvik blivit oerhört viktig. Där får barn och familjer möjlighet att bearbeta allt det tuffa. Här jobbar psykiatrisjuksköterskan Rebeccah

– Rebeccah är min dotters sjuksköterska på BUP. Hon har alltid funnits och gjort sitt jobb på ett fantastiskt sätt utifrån de behov min dotter haft. När min dotter fick en väldigt svår period i skolan backade hon upp min dotter och vred och vände på sig själv för att kunna lyfta, motivera och jobba med min dotters självkänsla, säger Miras mamma Maria.

Listan på vad Rebeccah har gjort för att stötta Mira och familjen kan göras lång.

– Hon har funnits med som stöd på skolmöten, haft kontinuerlig kontakt med min dotter, haft träffar en gång i veckan för att jobba med självkänsla, strategier och stöttning under den tuffaste tiden. Med värme, tydlighet och professionalitet har hon mött oss i med- och motgång. Små saker som lyft min dotter som gjorde att hon tog sig igenom den svåra tiden med huvudet högt. Nu fungerar hennes tillvaro bra och vi träffas endast för medicinuppföljning, men känslan för både min dotter och oss är att vi vet att hon finns om och när vi behöver, säger Maria.

”Rebeccah var vårt stora stöd och livlina”

– Under den svåra perioden i skolan så var Rebeccah vårt stora stöd och vår livlina. Att få åka till BUP var som en oas både för Mira och oss. Det var en otroligt svår period och utan stödet från Rebeccah och BUP vet jag inte hur det hade varit, säger Maria.

Mottagare av Mitt Stora Stöd Rebeccah, samt Mira och hennes mamma Maria som nominerat.

Mottagare av Mitt Stora Stöd Rebeccah, samt Mira och hennes mamma Maria som nominerat.

Årets mottagare av Mitt Stora Stöd psykiatrisjuksköterskan Rebeccah är både rörd och ärad över utmärkelsen.

Hur känns det att vara mottagare av Mitt Stora Stöd 2022?

– Det känns ofattbar och stort, samtidigt som att det känns som att man gör något rätt. Bara att bli nominerad kändes som en otrolig vinst. Jag har varit lite i chock och inte riktigt kunna ta in vinsten då det är så overkligt. Jag skulle vilja säga att detta är bland det finaste jag varit med om under mina år som sjuksköterska.

Miras familj beskriver att du har varit familjens livlina. Hur ser du på det?

– Det känns stort och hedersfullt, det bekräftar även att det arbete man utför blir så otroligt viktigt för de man möter. Sedan vill jag lyfta att Mira gjorde ett otroligt jobb och det är en ynnest att få vara delaktig i det.

Vad betyder BUP för ett barn som Mira och andra barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser?

– Vi jobbar ständigt för att utvecklas och öka vår kompetens inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi är specialistvård och ska hantera och arbeta med den svåraste patientgruppen. BUP kan vara ett viktigt steg för ett välbefinnande i livet och som förhoppningsvis även ger spår senare i livet för att barnen och ungdomarna ska få lyckas i samhället och må bra utifrån detta. Vi finns när vi behövs även om målet ska vara att vi inte ska behövas hela livet för våra patienter, då de ska få må så bra som möjligt med de förutsättningar de har.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner