För dig inom vård, skola och omsorgDiana håller i ballonger och en nallbjörn.

Tillsammans ger vi barn som kämpar en dag för att orka flera

Om du träffar barn i Min Stora Dags målgrupp så hoppas vi att du vill vara med och sprida ordet om att det går att ansöka till våra aktiviteter. Ibland behövs nämligen mer än mediciner och behandlingar.
Beställ informationsmaterial

Vi skickar gärna informationsblad med enkel och kortfattad information. De finns på svenska, arabiska och farsi. Budskapet är ”Ansök om en Stor Dag!”

Läs mer
Grafik över en blankettGrafik över en blankett
Skriv ut medicinskt intyg

För att få en Stor Dag behöver barnet bifoga ett medicinskt intyg. Du får gärna hjälpa familjer du träffar att fylla i intyget och bekräfta vilken diagnos barnet har.

Läs mer
BallongerBallonger
Boka ett webinar

Vi på Min Stora Dag gillar att berätta om vårt arbete. Vill ni att vi ska checka in på er nästa fredagsfika, eller berätta om effekten av en Stor Dag för ledningsgruppen?

Läs mer

Min Stora Dags målgrupp

Min Stora Dag vänder sig till barn och ungdomar som är 4-17 år och lever med allvarliga sjukdomar eller starkt livspåverkande diagnoser. Cirka 200 000 barn ingår i den här målgruppen i Sverige.

Vi tolkar begreppen allvarliga och livspåverkande i en förhållandevis bred mening, inkluderande sjukdomar och diagnoser som medför till exempel avsevärt psykiskt lidande eller stress, förhöjd olycksrisk eller påverkan på alldagliga aktiviteter. Vi gör individuella bedömningar utifrån inkommen information och i samråd med vårt medicinska råd.

Min Stora Dag är den organisation i Sverige som i sitt syfte når störst antal olika typer av sjukdomar och diagnoser. Årligen når vi cirka 200 sjukdomar och diagnoser, exempelvis neurologiska sjukdomar, diabetes, cancer, autism, adhd eller hjärtan, magar och lungor som inte fungerar som de ska.

Checklista – för att ansöka behöver barnet:

  • Ha en allvarlig sjukdom eller starkt livspåverkande diagnos som bekräftas genom intyg
  • Vara 4-17 år
  • Vara bosatt i Sverige

Är man osäker på om sjukdomen eller diagnosen ingår i Min Stora Dags målgrupp är man alltid välkommen att skicka in en ansökan ändå!

Du som möter målgruppen i ditt yrke

Genom Min Stora Dags samarbete med vården runt om i Sverige når vi tusentals barn varje år.  Vi är så glada över det engagemang våra kontakter visar. Vårt växande nätverk sträcker sig landet runt och är fördelat på olika vårdgivare såsom sjukhus, barnkliniker och lekterapier samt många mottagningar inom barn- och ungdomspsykiatri och habilitering. Totalt består nätverket av ungefär 500 kontaktpersoner såsom barnläkare, sjuksköterskor, lekterapeuter, kuratorer och psykologer. Vi samarbetar även med andra intresseorganisationer och patientföreningar som representerar vår målgrupp.

Vill du också bli en del av vårt nätverk? Läs mer om hur du kan bli det här nedanför!

SjukhusSjukhus
Sjukhus och barnkliniker
Läs mer
Grönt hjärtaGrönt hjärta
Barnpsykiatri och habilitering
Läs mer
En tecknad blommaEn tecknad blomma
Elevhälsan
Läs mer
En stjärnaEn stjärna
Intresse- och patientföreningar
Läs mer

Så går en ansökan till

Klicka här för att läsa mer om hur en ansökan går till!

Klicka här för att se filmen på arabiska.

Klicka här för att se filmen på farsi.

Klicka här för att se filmen på somaliska.

 

Ett paketEtt paket

De här Stora Dagarna går att ansöka om just nu!

Våra olika Stora Dagar är paketerade efter barnens fantasi och önskemål. Det går att söka till upplevelser i grupp, temaanpassade läger och upplevelsepaket för hela familjen.

Betydelsen av en Stor Dag

När sjukdomar och diagnoser begränsar tillvaron, så erbjuder en Stor Dag en positiv möjlighet. Barnen får en frizon från oron och något glädjefyllt att se fram emot, njuta av och se tillbaka på under svåra stunder.

Glädjen från den Stora Dagen bygger upp barnens ork och motståndskraft. Det ges en paus i kampen och familjer får dyrbar tid ihop – de kan ladda sina batterier och skapa värmande minnen tillsammans. Något de alla kan hämta kraft från när livet är extra tufft.

Allt det här vet vi på Min Stora Dag eftersom vi flera gånger varje år mäter just effekten av en Stor Dags verkliga betydelse.

Glädje utan gränser

Min Stora Dag har just nu ett projekt som heter ”Glädje utan gränser” som fokuserar på att nå fler barn med allvarliga sjukdomar och livspåverkande diagnoser som har utrikes födda föräldrar. Projektet ska säkerställa att alla behövande barn i målgruppen, oavsett språk och bakgrund, får chansen att uppleva en Stor Dag.

Behövande barn med allvarliga sjukdomar och livspåverkande diagnoser nås av Min Stora Dag genom olika kontakt- och distributionsvägar. Vissa barn erbjuds upplevelser via Min Stora Dags utbredda samarbete med vårdgivare runt om i landet, medan andra får hjälp via egengjorda ansökningar på Min Stora Dags hemsida.

Tack vare ”Glädje utan gränser” finns nu delar av hemsidan på arabiska och framöver kommer det även finnas på farsi och somali.

Barn- och ungdomsrådet tipsar om bemötande!

Vårt barn-och ungdomsråd har i en workshop ledd av barnrättsexperten Åsa Ekman diskuterat vad som kännetecknar en bra vuxen och en dålig vuxen.

Rådet har tagit fram två stereotypiska vuxna. Karaktärerna är påhittade men baserade på riktiga personer som alla i rådet stött på genom åren. Stereotyperna kallar de för Glada John och Arga Lisa. Modellen har tagits fram för att få vuxna att diskutera och fundera på sitt bemötande och sin syn på barn.

Genom modellen vill barn- och ungdomsrådet få vuxna att förstå att det är Glada John som barn och unga vill möta.

Min Stora Dags barn- och ungdomsrådMin Stora Dags barn- och ungdomsråd

Fyra olika typer av Stora Dagar

Min Stora Dag erbjuder fyra olika typer av Stora Dagar. Alltifrån den egna Stora Dagen där vi uppfyller de allvarligaste sjuka barnens önskan, till upplevelser i grupp, temaanpassade läger och upplevelsepaket för hela familjen. Våra olika Stora Dagar är paketerade efter barnens fantasi och önskemål.

Tipsa om Pim!

I videos, text och bilder hjälper Pim till att förbereda barnen inför sin Stora Dag. Här finns guider, tips och hjälpmedel för olika aktiviteter och situationer.

Pim som får en uppenbarelsePim som får en uppenbarelse

Se filmen om Min Stora Dag

Min Stora Dag är en rikstäckande välgörenhetsorganisation vars uppdrag är att uppfylla önskningar och sprida livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och livspåverkande diagnoser. Detta gör vi för tusentals barn varje år genom upplevelser som vi kallar Stora Dagar.

Se filmen om Min Stora Dag och låt dig inspireras!

Har du frågor eller vill veta mer? Kontakta oss!

John Häggström
Projektkoordinator

070-455 20 82

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner