Nyheter
NYHET

Min Stora Dags ambassadörer på sjukhusbesök

Danny Saucedo, Greta Thunberg, Amy Deasismont, Robin Trygg och Tobbe Trollkarl spred livsviktig glädje till barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Många barn lever med en kronisk eller livspåverkande sjukdom som påverkar deras vardag. De behöver all möjlighet till avkoppling och uppmuntran som de kan få. Min Stora Dag har ett nära samarbete med Sveriges barnsjukhus och onsdagen den 16 november, under den pågående barnrättsveckan, besökte Min Stora Dags ambassadörer Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm för att sprida kraft och glädje.

Alla ambassadörer kände hur viktigt deras besök var för barnen och familjerna.

– Att få använda min tid och person till att träffa dessa barn och sprida glädje känns verkligen viktigt, säger Danny Saucedo.

– Min Stora Dag gör skillnad för barn med sjukdomar och diagnoser. De har lyckats förgylla många barns liv. Jag är väldigt glad över att få bidra och vara en del av den här viktiga funktionen i samhället, säger Greta Thunberg.

– Jag har varit ambassadör för Min Stora Dag i över 15 år men känner lika starkt inför varje sjukhusbesök vi gör. Så många fina möten med barn och familjer som kanske för första gången på väldigt länge får möjlighet att skratta tillsammans. Det är helt magiska möten, säger Tobbe ”Trollkarl” Blom.

Tobbe besöker även lekterapin på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge den 17 november.

Ambassadörer på sjukhusbesök

Barnläkaren: ”Fyller barnen med förväntan”

Svante Norgren är barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Han beskriver att Min Stora Dag många gånger kompletterar vården genom fantastiska upplevelser som gör att barnen både får ny energi och känner sig sedda. Min Stora Dag beskriver detta som livsviktig glädje.

– Svensk barnsjukvård håller hög internationell standard och det går bra för våra patienter. Men utredningar och behandlingar kan vara väldigt långa, tuffa och besvärliga för våra patienter. Och många barn lever med kroniska sjukdomar som påverkar det dagliga livet. Vi har väldigt effektiva behandlingar, men de är också så krävande. För att orka med behandlingen måste barnen få andningshål, rätt stimulans. Återhämtning är en del av behandlingen. Så man kan definitivt säga att den glädje som Min Stora Dag bidrar med är livsviktig, säger Svante.

Läkaren om betydelsen av en Stor Dag

Svante beskriver barns sjukhusvistelse som något som behöver flera olika delar för att fungera.

– Det kan se väldigt olika ut. Sjukhusvistelsen kan vara besvärlig med jobbiga undersökningar men också långtråkig med väntan mellan undersökningar och behandlingar. Vi vet att barnen ser helheten och att de behöver rätt stimulans och uppmuntran för att orka med. Det gäller att vara lyhörd till barnets behov och att vi alla jobbar tillsammans: sjukhusskolan, lekterapin, clowner, barnbibliotekarier och musikpedagoger med flera. ”It takes a village” är ett bra uttryck, säger Svante.

 Blir ofta en riktig ”happening”

När Min Stora Dag kommer på besök blir det en extra fin stämning på sjukhuset.

– Besök av Min Stora Dag blir ofta en riktig ”happening”, det kan vara en fin konsert, ett besök på lekplatsen, trolleriföreställning med Tobbe Trollkarl, eller besök av barnens idoler. Det fyller barnen med förväntan, någonting roligt att se fram emot, ett avbrott från allt annat på avdelningen. Även för barn som är lite sjukare och kanske bara orkar med ett eget besök på rummet. Det blir en speciell stämning på avdelningarna av att något positivt är på gång. Det slår mig också hur ”nära” barnen är sina idoler som de bara sett på tv, när de träffar idolerna är det ofta som om de redan känner varandra. Jag vill också lyfta att besöken betyder mycket för anhöriga och våra medarbetare. Alla lyfts av att tillsammans göra något för barnen, säger Svante.

Ambassadörer på sjukhusbesök

”Känns både viktigt och fint”

– I barnkonventionens artikel 31 lyfts alla barns rätt till lek, vila och fritid. Vi vet att barn i vår målgrupp – barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser – ofta begränsas här. Genom våra Stora Dagar-upplevelser så stärker vi barnens självklara rätt till glädje. Därför känns det både viktigt och fint att vi tillsammans med våra ambassadörer kunde arrangera det här besöket på sjukhuset under barnrättsveckan, säger Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner