Nyheter
Susanne Susanne
NYHET

Mitt i allt kaos trädde hon in – assistenten Sussi blir mottagare av Mitt Stora Stöd 2018

På World Kindness Day den 13 november delar välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd till någon som finns i vardagen för ett barn eller ung person med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

”Hur tackar man en person som valt att viga en så stor del av sitt liv åt att hjälpa ens son?”

Den formuleringen gick rakt in i juryns hjärta och avgjorde beslutet bland hundratals nomineringar. Den fantastiska assistenten Susanne Ohlsson är därför årets mottagare av Mitt Stora Stöd.

Viggo, 7 år, som tidigare har fått en Stor Dag, har en tuff vardag med CHARGE-syndrom, en grav hörselskada, skolios och kampen med flera hjärtoperationer. Nomineringen till Mitt Stora Stöd kom från hans mamma Sonja. Knappt ett år gammal hade Viggo och hans föräldrar mest bott på sjukhus. För att kunna flytta hem och klara vardagen fick de beviljat assistans i hemmet.

– Mitt i allt kaos trädde hon in i vårt liv. På dagtid men också vakande nätter. Sussi gjorde det möjligt för oss föräldrar att kunna fokusera mer på att vara just föräldrar och hon kom att bli en enorm trygghet för vår son, och oss, berättar Viggos mamma Sonja.

När det uppdagades att Viggo var döv och teckenspråk skulle bli hans enda språk, valde Susanne att, vid sidan av sitt jobb som assistent, studera teckenspråk.

– Sussi har varit med honom på nästan alla hans operationer och sjukhusvistelser och på hans teckenspråkiga förskola, berättar Sonja.

– Jag vet inte riktigt hur vårt liv hade sett ut utan henne under alla dessa år. Jag är så evigt tacksam att hon funnits med och gett honom av den tryggheten som hon utstrålar.

I höstas började Viggo första klass och behövde då en elevassistent på skolan. Utan att fundera sökte Susanne då tjänsten, och fick den!

– Hur tackar man en person som valt att viga en så stor del av sitt liv åt att hjälpa ens son? avslutar Sonja.

Årets mottagare av Mitt Stora Stöd Susanne var både rörd och ärad över utmärkelsen:

Hur känns det att vara mottagare av Mitt Stora Stöd 2018?
– Det känns helt fantastiskt. Väldigt överrumplande och glatt. Jag hade aldrig förväntat mig att detta skulle komma. Det är en stor ära att få den här utmärkelsen. Jag blev så rörd. Så mycket känslor som det är svårt att sätta ord på.

Viggos mamma Sonja beskriver det som att du har vigt ditt yrkessamma liv kring hennes son. Hur ser du på det?
– Jag har ju valt att jobba med människor för att jag tycker att det är så roligt och sen så började jag jobba hos Viggo. Vi har klickat så himla bra tillsammans. Det har passat väldigt bra med allt. När det har behövts bytas yrkeskategori för att fortsätta jobba med honom har det passat väldigt bra med vad jag tycker är roligt att göra och vad jag trivs med. Så det har bara gått hand i hand. Lite som att det har varit meningen.

Berätta om din och Viggos relation:
– Vi har ju känt varandra väldigt länge. Jag har hela tiden varit delaktig i hans liv så även om det är en yrkesmässig relation vi har så känner vi varandra väldigt bra utan och innan. Vi vet precis vart vi har varandra. Det är lite samma där, det bara fungerar. Det är svårt att förklara, det bara matchar. Jag trivs väldigt bra med honom och det är en väldigt härlig kille. Han har så mycket personlighet och mycket kärlek. Han är en väldigt go kille.

”Hon gjorde det möjligt för två föräldrar att kunna fokusera mer på att vara just föräldrar och hon kom att bli en enorm trygghet”

Juryns motivering: Mitt i allt kaos trädde hon in i deras liv. På dagtid, men också vakande nätter. Hon gjorde det möjligt för två föräldrar att kunna fokusera mer på att vara just föräldrar och hon kom att bli en enorm trygghet. Hon har varit med sonen Viggo på nästan alla hans operationer och sjukhusvistelser och på hans teckenspråkiga förskola. De vet inte riktigt hur deras liv hade sett ut utan henne. De är så evigt tacksamma att hon funnits med och gett av den tryggheten som hon utstrålar. Hur tackar man en person som valt att viga en så stor del av sitt liv åt att hjälpa ens son?

Juryn för Mitt Stora Stöd 2018

Årets jury består av influencern Margaux Dietz, barnprofilen Tobbe Trollkarl, patientkoordinator på Karolinska Universitetssjukhuset Ann Seidel, Min Stora Dags volontär Ulla Lindahl, HR & Kommunikations Direktör på Kavli Jessica Sehlin, Chefredaktör på Icakuriren Helena Rönnberg och Generalsekreterare på Min Stora Dag Jennifer McShane.

Om Mitt Stora Stöd

Välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag delar varje år ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd som går till någon som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt stöttar ett barn eller en ung person med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Det finns ofta någon som peppar och stöttar under tunga timmar av mediciner, prover, väntan och oro. Kanske är det en förälder, ett syskon, en släkting, en kompis, en granne eller en vård- eller sjukhusanställd. Den personen ska få Mitt Stora Stöd!

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner