Nyheter
Svante NorgrenSvante Norgren
NYHET

En hälsning från Svante, barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Som barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och medlem i Min Stora Dags medicinska råd får jag ibland frågan vad en Stor Dag egentligen betyder. Allt, brukar jag svara då. Dels för att det är sant, dels för att jag ofta är på språng och inte hinner stanna upp för en längre förklaring. Därför är jag glad att få utveckla svaret lite här.

Först och främst: att behandlas för en allvarlig sjukdom eller diagnos är jobbigt för vem det än handlar om. Men när det handlar om barn blir det extra tufft, både fysisk och mentalt. En liten kropp är känsligare än en stor. Ett barn har större behov av trygghet och rutiner, och svårare att förbereda sig och förstå vad en behandling innebär, hur länge den ska hålla på och när allt ska bli som vanligt igen.

Hur förbereder man ett barn på att vara på sjukhus i stället för i förskolan en hel termin? På att sövas, opereras, medicineras, inte träffa sina kompisar eller syskon. Det är svårt. Och det är därför den Stora Dagen betyder allt. Möjligheten att fantisera om något roligt, en önskning som kanske kan gå i uppfyllelse. Känslan av utvaldhet. Upplevelsen i sig, och alla känslor kring den. Minnena efteråt, att dela med familj och vänner, och hämta kraft från under jobbigare perioder.

För mig som läkare är det en självklarhet. I varje vårdplan för barn som kämpar måste det finnas tid och möjlighet för något kul. Under 2023 fick fler än 7 000 barn uppleva detta genom Min Stora Dag, men behovet är långt mycket större. Just nu lever nästan 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Vårt mål är att de alla ska få sin önskan uppfylld, men då behöver vi din hjälp.

Ingen kan göra allt, brukar det ju heta, men här håller jag inte med. Din gåva till Min Stora Dag kan betyda allt för ett barn som kämpar. En dag för att orka flera.”

Svante Norgren, barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Stöd Frankas insamling genom att Ge din gåva här eller swisha direkt till 900 51 33.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner