Nyheter
Ville träffar kocken Niklas Ekstedt på sin Stora DagVille träffar kocken Niklas Ekstedt på sin Stora Dag
NYHET

Årets Glädjerapport visar vikten av en Stor Dag

Den glädje som en upplevelse med Min Stora Dag ger, innebär inte bara uppmuntran för stunden. Effekten är stor, betydande och stannar ofta kvar länge. Det visar Min Stora Dags årliga Glädjerapport som utförs av Novus där man bland annat kan läsa att 88 % av barnen som fått en Stor Dag under 2022 uppgav att upplevelsen fick dem att känna sig speciellt utvalda och viktiga.

En Stor Dag bidrar till stärkt självkänsla

Ett återkommande tema i Glädjerapporten är stärkt självkänsla och att få vara i positivt fokus. Av de drygt 1 700 respondenterna uppger 88 % av barnen att den Stora Dagen fick dem att känna sig speciellt utvald och viktig. För en hel del barn blir den Stora Dagen en chans att för första gången uppleva positiv uppmärksamhet kring sin sjukdom eller diagnos, vilket ger känslan av att vara utvald i stället för utsatt.

Jag känner mig starkare, modigare och mycket bättre”.

En Stor Dag bidrar till läkning och mental hälsa

Glädjerapporten visar också hur en Stor Dag bidrar till barnens läkning och mentala hälsa. Många föräldrar vittnar om att en Stor Dag blir en välkommen distraktion som ofta inspirerar och motiverar deras barn att fortsätta orka kämpa. I Glädjerapporten beskriver åtta av tio barn att de fick extra energi, kraft och ork och att den Stora Dagen påverkat vardagen positivt.

Hela 97 procent av föräldrarna beskriver att Min Stora Dag-upplevelsen påverkat barnet positivt.

”Att få en dag där hon kunde glömma sjukdomen och bara ha roligt har gjort att hon inte bara förknippar sjukdomen med något jobbigt.”

Två av tre föräldrar tror inte att de hade kunnat göra samma aktivitet utan hjälpen från Min Stora Dag

Många familjer till barn i Min Stora Dags målgrupp lever i utsatthet på flera sätt. Föräldrarna kämpar för att få vardagen att fungera. I Glädjerapporten ser vi återkommande vittnesmål om en ansträngd ekonomisk situation för familjerna. Två av tre tillfrågade föräldrar tror inte att de hade kunnat göra samma aktivitet utan hjälpen från Min Stora Dag.

”Att barnet kunnat köpa något hen önskat sig väldigt länge. Och som ensamstående har jag inte kunnat tillgodose behovet”.

Årets Glädjerapport i siffror

Om undersökningen

Novus har i uppdrag att utvärdera Min Stora Dags Stora Dagar. Syftet med undersökningen är att under 2022 utvärdera de aktiviteter Min Stora Dag genomför för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser i Sverige. Målgruppen för undersökningen är barn och ungdomar som deltagit på aktiviteterna och kontaktperson till det barn eller den ungdom som deltagit. Totalt har Novus gjort 1733 intervjuer 2022. Undersökningen har genomförts som webbenkät och skickats ut av Novus.

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner