Nyheter
NYHET

Min Stora Dags nya Glädjerapport visar på vikten av glädje för ett barn med en sjukhusvardag 

Glädjerapporten

Att på grund av en sjukdom eller diagnos behöva åka till sjukhuset oftare än till exempel skolan eller fotbollen är tungt. Det avbrott som en aktivitet eller upplevelse med välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag ger är inte bara uppmuntran och glädje för stunden utan effekten stannar ofta kvar länge. Det visar Min Stora Dags nya, årliga ”Glädjerapport” av Novus där man bland annat kan läsa att 97 procent av föräldrarna tycker att upplevelsen av den Stora Dagen påverkat deras barn positivt. En förälder beskriver upplevelsen så här i undersökningen: – ”Vårt barn kände sig speciell och den Stora Dagen blev ett välbehövligt avbrott från en annars tuff vardag. Ett underbart minne för livet”

Flera gånger varje år utvärderas betydelsen av att få en Stor Dag i effektmätningar i samarbete med undersökningsföretaget Novus. Det här sammanställs årligen i en rapport som vi kallar ”Min Stora Dags Glädjerapport”. Denna gång blev titeln extra påtaglig då årsresultatet för 2019 är överväldigande positivt och visar på den stora och starkt positiva påverkan en Stor Dag har.

Av de drygt 1 272 respondenterna tycker 97 procent att upplevelsen har påverkat barnet positivt. Nästan åtta av tio barn tycker att upplevelsen har påverkat vardagen positivt. 97 procent av föräldrarna tycker på samma sätt att upplevelsen påverkat barnet positivt.

– Glädjerapporten är ett fantastiskt bevis på att Min Stora Dags verksamhet är värdefull och unik, samt att en Stor Dag gör verklig skillnad. Känslor som är värdefulla i en sjukdomsvardag – som hopp och vilja – påverkas påtagligt. Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar för att fortsätta orka kämpa, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

– Allt fler barn lever med en kronisk sjukdom som påverkar livet varje dag året runt och det innebär en rejäl utmaning för både våra patienter och deras familjer. Genom Min Stora Dags insatser får barnen uppmuntran, självförtroende och inspiration att fortsätta kämpa i vardagen, säger Svante Norgren, Överläkare, Med Dr, temachef Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Några ord från föräldrar vars barn har fått en Stor Dag:

”Att känna att man får göra roliga saker trots att familjen har dålig ekonomi. Att man får göra sånt som andra pratar om.”

”Härlig upplevelse med mycket inspiration och gemenskap. Upplevelsen har gett nya vänner och ungdomarna har kontakt efter lägret.”

”Vårt barn kände sig speciell och det blev ett välbehövligt avbrott från en annars tuff vardag. Ett underbart minne för livet.”

Några ord från föräldrar vars barn har fått en Stor Dag:

”Jag hade nått kul att göra på lovet. När alla kom till skolan så hade jag nått att berätta om jag med.”

”Glömde bort det jobbiga i vardagen, fick träffa andra som också lever med dagliga smärtor och bekymmer.”

”Härliga minnen för livet. Något vi pratar om nästan varje dag.”

 Se Min Stora Dags Årsberättelse 2019 för mer information.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner