Den otröttliga lekterapeuten Mats på Falu Lasarett är mottagare av Mitt Stora Stöd 2019
Idag på World Kindness Day den 13 november delar Min Stora Dag ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd till någon som finns i vardagen för ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos. I år går utmärkelsen till Mats Hildén.
Nomineringen av Mats Hildén kom från Falun, från 17-åriga Victors föräldrar Thomas och Helena. Victor, från Djurås utanför Falun, har en tuff vardag med kronisk Intestinal pseudo-obstruktion.
Enkelt beskrivet så kan man säga att nervcellerna i mag- och tarmsystemet dör eller tappar delar av sin funktion. Det har betytt många behandlingar och långa sjukhusvistelser.
Lekterapin på Falu Lasarett har blivit oerhört viktig för Victor
Nomineringen till Mitt Stora Stöd kom från hans föräldrar Thomas och Helena.
– Sedan cirka fyra år tillbaka får Victor all sin näring genom dropp. Funktionen i Victors tarmar har i stort sett upphört. Han har genomgått ett stort antal operationer de senaste åren i syfte att få vardagen att fungera så bra som möjligt, berättar pappa Thomas.
Under dessa svåra dagar har lekterapin på Falu Lasarett blivit oerhört viktig. Där får barn lov att leka och glömma det svåra för en stund. Här jobbar lekterapeuten Mats.
Mats har funnits där under hela resan
– Mats har sitt kall som arbete, det finns ingen person som skulle passat bättre på den platsen. Hans engagemang för att få svårt sjuka barn och ungdomar att fokusera på glädje och sätta upp mål för att hantera allt det jobbiga i deras vardag är beundransvärd, berättar Thomas.
Thomas och Helenas son Victor har i stort sett växt upp i sjukhusmiljö och hans unga liv har varit hårt prövat. Lekterapeuten Mats har funnits där under hela resan.
– Med sin lyhördhet och sitt sätt att vara, har Mats lyckats lyfta inte bara vår son utan hela familjen ur de djupaste svackor, berättar mamma Helena.
”Han dök upp under sin julledighet för att se hur han kunde göra julen så bra som möjligt för oss”
Genom ett brett kontaktnät och ett oerhört engagemang har Mats knutit till sig både företag, föreningar och privatpersoner som genom gåvor sett till att miljön för de barn och ungdomar som vistas på avdelningen är hemlik och trevlig.
– Ett exempel på hans värme är när vi tvingades fira jul på lasarettet. Mats dök då upp under sin ledighet för att se hur han kunde göra julen så bra som möjligt för oss, berättar Thomas.
Snart når Victor 18 års ålder och räknas då som vuxen och kommer då byta avdelning.
”Vi kommer aldrig att kunna tacka Mats nog för allt han gjort och vi vill därför uppmärksammar honom genom Mitt Stora Stöd 2019”
– Våra sjukhusvistelser kommer inte att upphöra men de kommer att ske på annan avdelning. Vi kommer aldrig att kunna tacka Mats nog för allt han gjort och vi vill därför av hela vårt hjärta att ni uppmärksammar honom genom Mitt Stora Stöd 2019, avslutar Helena.
Årets mottagare av Mitt Stora Stöd 2019 lekterapeuten Mats är både rörd och ärad över utmärkelsen:
– Det har varit så stort sen den dagen jag fick reda på att jag var nominerad. En ära på så många vis. Det här är mitt jobb, som jag självklart vill göra så bra som möjligt. Att en familj tycker att jag förtjänar detta pris känns nästan lite overkligt, berättar Mats.
”Jag utgår alltid ifrån det friska hos barnet och försöker se hela familjen”
Victors familj beskriver i nomineringen att Mats har sitt kall som arbete. Här berättar Mats hur ser du på det.
– Jag har jobbat på lekterapin sedan 2002 och det är fortfarande ett otroligt roligt och givande arbete. Man vet aldrig hur nästa dag kommer att se ut. Det är dagsformen på barnen som styr, man får anpassa sig. Jag utgår alltid ifrån det friska hos barnet och försöker se hela familjen. Så om det är det som räknas som kall, så är det ett kall, fortsätter Mats.
Mats berättar att lekterapin är viktig för ett barn som Victor och andra barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
– Lekterapin ska vara en frizon i vården. Här sker aldrig några undersökningar eller ronder. Vi fokuserar på hela familjens välmående. På Lekterapin kan man ”bara vara” men också få möjlighet till utveckling och stimulans, säger Mats och avslutar:
– Här ställer vi oss frågan, ”Hur kan denna tuffa tid bli lite lättare?” Vi samarbetar med vårdpersonalen för att stödja barn, syskon och föräldrar så att vi kan arbeta så långsiktigt som möjligt för hela familjen.
”Till lekterapin kommer de barn som har det allra tuffast”
– Till lekterapin kommer de barn som har det allra tuffast. Med lekterapeuternas hjälp får de möjlighet till lek, stimulans, stöd och viktiga avbrott från sjukhusmiljön. Genom vår verksamhet har vi på Min Stora Dag ett långt samarbete och en nära dialog med lekterapin på landets många barnsjukhus, berättar Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag och fortsätter:
– De som arbetar där gör ett fantastiskt jobb – de är riktiga vardagshjältar och deras insatser förtjänar all respekt och uppmärksamhet. Med det som bakgrund känns det förstås väldigt glädjande att det är en representant för lekterapin som blir årets mottagare av Mitt Stora Stöd.