Nyheter
Dan JacobsonDan Jacobson
NYHET

Läkaren Dan: Extra tufft år för barnen

För barn som lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos är vardagen påfrestande. I och med covid-19 har en redan tuff vardag blivit ännu tuffare eftersom många tvingats vara isolerade. Barnläkaren Dan Jacobson ser nu ett ännu större behov av Stora Dagar som ger barnen extra kraft och glädje.

Dan Jacobson är läkare i barn- och ungdomsmedicin vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Tidigare satt han även med i Min Stora Dags medicinska råd.

Han berättar om ett extra tufft år för barnen i Min Stora Dags målgrupp.

– Väldigt många barn och ungdomar med allvarliga sjukdomar och diagnoser har varit isolerade i flera månader, många har inte vågat gå i skolan av rädsla för att smittas eller bli allvarligt sjuk, säger han.

Utöver det här har många icke-akuta ingrepp som flera barn i målgruppen väntar på skjutits upp på grund av pandemin. Det kan till exempel handla om att få knapp på magen eller att rätta till ryggen.

– Så ja, det har varit ett extra tufft år detta, säger Dan.

”Själen får det där lilla extra”

I sitt arbete på sjukhuset i Eskilstuna ser Dan hur Stora Dagar gör verklig skillnad för de barn han möter.

– Det kan bli en välbehövlig paus, en nödvändig stunds positiv uppmärksamhet, en energiboost – eller alltsammans.

Ser ökat behov av Stora Dagar

Hans eget engagemang hos Min Stora Dag började när han för flera år sedan var volontär. Han följde då med på flera gruppresor i egenskap av läkare. Han fick med egna ögon se vad en Stor Dag kan betyda för ett barn som lever i en annars tuff vardag.

– Läkning och anpassning är enklare för kroppen när själen får det där lilla extra, säger Dan.

Nu ser han att behovet av Stora Dagar har ökat under pandemin.

– Isoleringen och vårdskulden tynger vardagen ytterligare för barn och ungdomar med diagnoser och sjukdomar, konstaterar Dan.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner