Nyheter
Frankas Stora DagFrankas Stora Dag
NYHET

”Alla får vara med i min insamling!”

Nu startar Frankas insamling! Förra året fick hon sin önskan uppfylld genom oss på Min Stora Dag och efteråt fick hon en idé. Hon ville starta en egen insamling så att fler barn kan få sin önskan uppfylld. Tillsammans har vi bestämt att Frankas insamling ska pågå hela april, månaden då även Barn på sjukhusdagen äger rum, och att vi ska samla in minst 1 miljon kronor. Swisha din gåva här eller swisha direkt till 900 51 33.

”Alla barn borde få en egen dag!”

En dag stannade plötsligt Frankas hjärta. Hennes mamma var med och såg sin dotter falla ihop på skolgården. Franka hade precis fyllt fyra år och hjärtstoppet blev början på lång sjukhusvistelse med okänd utgång.

Franka är en av alla 200 000 barn i Sverige som kämpar med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Franka har en medfödd hjärtsjukdom som heter CPVT. Om pulsen blir för hög, till exempel vid fysisk ansträngning eller känslotoppar, finns det risk för att hennes hjärta stannar. Under tiden på sjukhus fick hon en inopererad hjärtstartare. ”En låda i magen”, som Franka kallar den. Hon äter medicin tre gånger om dagen. Den är jätteviktig men också stark. Så stark att hon ibland sover 14 timmar direkt efter hämtning på förskolan.

Swisha till Frankas insamling här
Bidra som företag till Frankas insamling

För att peppa Franka att fortsätta orka kämpa nominerade sjukhuspersonalen henne till Min Stora Dag. Det hon önskade sig mest av allt var att få åka färja med familjen och besöka Muminvärlden i Finland.

När jag tänker tillbaka på dagen känner jag mig stolt över att det var en dag speciellt för just mig.

– Det var häftigt att få vara ensam med Muminvännerna innan parken öppnade och de visade runt oss till några olika hus i Mumindalen. Till exempel gick vi in i Hemulens hus för att titta på hans fjärilssamling. När jag tänker tillbaka på dagen känner jag mig stolt över att det var en dag speciellt för just mig, berättar Franka.

Frankas Stora Dag

Alla barn som lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos behöver en stärkande paus. Det är kritiskt för att behandlingar ska fungera och mediciner verka. Utan något kul att se fram emot eller drömma sig tillbaka till försvinner snabbt kraften att orka kämpa. Det gäller väl egentligen oss alla, men det är extra viktigt för barn som Franka.

Swisha till Frankas insamling här
Bidra som företag till Frankas insamling

Varför är din gåva till Min Stora Dag så viktig?

– Glädje, förväntan och ljusa minnen att hämta kraft ifrån borde vara en självklar del av varje vårdplan. Svensk barnsjukvård är i världsklass men många behandlingar också är extremt tuffa för barnen. Att få en paus för lek, en upplevelse eller bara tid med familj och kompisar blir livsviktigt för att orka kämpa vidare, berättar Svante Norgren, chef över Astrid Lindgrens barnsjukhus och medlem i Min Stora Dags medicinska råd.

Genom sitt yrke träffar han dagligen barn som kämpar med olika sjukdomar och diagnoser, och har även själv nominerat barn till Stora Dagar.

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner