Min Stora Dags volontärerMin Stora Dags volontärer

Min Stora Dags volontärer

Volontären är den viktiga direktlänken mellan Min Stora Dags kansli, barnet och barnets familj. Genom sin tid och sitt engagemang skänker volontärerna glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser och ser till att de får ett viktigt avbrott i sin tuffa vardag. Min Stora Dag har dryga 230 volontärer som finns utspridda i hela landet och via sina unika och meningsfulla uppdrag sprider de viktig kraft till barn som kämpar!

Vad gör en volontär hos Min Stora Dag?

Som volontär förväntas du vara delaktig i minst tre upplevelser per år. Vissa upplevelser går snabbt att genomföra medan andra, speciellt egna Stora Dagar, kan ta flera månader från uppstart till genomförd Stor Dag. I samarbete med kansliet på Min Stora Dag planerar du upplevelser, kommunicerar med familjer, representerar Min Stora Dag och är ansvarig på plats under läger och gruppaktiviteter.

Tre olika typer av Stora Dagar

Som volontär är du en oerhört viktig resurs för genomförandet av tre olika typer av Stora Dagar: egen Stor Dag, Stor Dag i grupp och Stor Dag på läger.

Egen Stor Dag
Utifrån barnets önskan skapar vi en individuellt anpassad upplevelse som tar fokus från det tuffa när det behövs som mest. En egen Stor Dag är helt skräddarsydd och barnets fantasi sätter riktningen. Du som volontär är med och tar fram önskningen hos barnet och tillsammans med kansliet är du med och planerar den Stora Dagen. Det är du som har den huvudsakliga kontakten med barnet och familjen via telefon och mejl och är en viktig stöttepelare genom en period av beslut, förväntningar och glädje. Som volontär är du sällan med under barnets egna Stora Dag.

Stor Dag i grupp
Unika och välplanerade upplevelser som genomförs tillsammans med andra barn på bestämda orter och datum. En Stor Dag i grupp kan till exempel vara en musikal, en konsert eller ett sportevenemang. Barnet tillsammans med en medföljande vuxen får ta del av upplevelsen och möta andra barn i en liknande situation. Som volontär jobbar du oftast tillsammans med en annan volontär. Ni kommunicerar med familjerna innan upplevelsen och deltar tillsammans med barnen och deras medföljande under upplevelsen för att se till att det blir en glädjefylld dag för alla deltagare.

Stor Dag på läger
Varje år arrangeras flera läger med olika inriktningar. Min Stora Dags läger får många deltagare att växa och inse att de inte är ensamma i sin sjukdomsvardag. Det blir dagar fyllda av nya vänskaper och nya perspektiv. Inför dessa läger har kansliet satt alla större ramar och ni är en grupp med volontärer som ansvarar för kontakten med familjerna, sköter det administrativa innan lägret och framförallt sprider trygghet, glädje och tar ansvar på plats.

Vem kan bli volontär?

För att bli volontär måste du ha fyllt 21 år. Min Stora Dag ser gärna att sammansättningen av volontärer motsvarar samhället i stort och eftersträvar alltid en bredd i bakgrund och erfarenheter. Då Min Stora Dag samarbetar med sjukhus i hela landet kan även bostadsort spela roll i urvalet. Planeringen av och förberedelserna inför de Stora Dagarna kräver att du trivs med administrativt arbete och har datorvana. Du är strukturerad, tydlig och noggrann.

Volontären ser alltid till barnets bästa och vid varje möte med barnen skapar du positiva och minnesvärda upplevelser genom ditt glada, lyhörda och pedagogiska bemötande. Volontärskapet sätter många gånger höga krav på empati och tålamod. Det är även ett plus om du har erfarenhet från vården, projektledning eller arbete med barn.

Se om du matchar med volontäruppdraget på Min Stora Dag! Svara på några frågor här.

Hur blir jag volontär?

Just nu är ansökan stängd. Anmäl dig till volontärbevakaren här nedanför för att få information när den öppnar igen.

När ansökan är öppen fyller du i ett ansökningsformulär här på hemsidan. Efter inskickad ansökan kan du bli kallad till intervju och därefter följer referenstagning. Innan du blir godkänd som volontär kräver vi också att du skickar in ett utdrag ur belastningsregistret och skriver under vår volontärpolicy. Innan du startar igång med ditt viktiga uppdrag får du ny kunskap, information och tips genom en volontärhandbok, en digital volontärcertifiering samt ett samtal med en erfaren volontär som blir din fadder i ditt första projekt.

Volontärbevakaren

  • Volontärbevakaren

    Registrera din e-postadress här så meddelar vi dig när ansökan för att bli volontär öppnar.

Samarbete med vården

Min Stora Dag bedriver sin verksamhet i nära samarbete med sjukvården. När vi skapar upplevelser så är att sprida kraft och glädje i fokus, men också att genomföra upplevelsen på ett tryggt och säkert sätt. Vi värnar våra barn och det fortsatta förtroendet för Min Stora Dags verksamhet. Vi följer nationella, regionala och lokala råd som till exempel rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, UD samt smittskyddsläkare och står alltid bakom dessa instansers rekommendationer. Därför förväntar vi oss att du som volontär också följer dessa råd och rekommendationer.

Medicinskt ansvar

Kanslipersonal och volontärer har aldrig något medicinskt ansvar i samband med upplevelser. Barnets trygghet går alltid i första hand och uppstår tveksamma situationer kontaktas kansliet eller 1177. Vid akuta situationer kontaktas alltid 112.

Stöd till volontären

Kansliet med anställda är placerat i Stockholm och volontärer finns i hela landet. Att vara volontär för Min Stora Dag innebär en hel del kontakt med familjer med barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Ibland kan det kännas tungt och svårt och därför finns kansliet alltid tillgängligt som stöd och bollplank. Dit kan volontären alltid vända sig för råd eller bara för att prata av sig efter känslosamma möten med familjer.

Har du frågor?

Kontakta oss gärna på volontar@minstoradag.org
eller på 08-660 50 96.

Omar fick en Stor Dag som barn – idag är han stolt volontär

Omar är 29 år och är tandläkare i Eskilstuna. Han är också en av Min Stora Dags cirka 230 engagerade och stolta volontärer. När Omar var 13 år kom han för första gången i kontakt med Min Stora Dag då han fick sin egna Stora Dag.  Idag är han en stolt volontär och har nyligen genomfört sin första Stora Dag som volontär. Vi passade på att ställa frågor om det!

Volontäråret med Min Stora DagVolontäråret med Min Stora Dag

Se filmer från Stora Dagar

Med våra volontärers hjälp skapar vi tusentals Stora Dagar varje år. Ta del av glädjen i filmerna från några av dagarna!

Min Stora Dags volontärer har personliga ID-nummer

För att alla ska känna sig trygga och veta att en person med säkerhet är volontär för Min Stora Dag har alla våra volontärer ett personligt identifieringsnummer samt volontärsbricka.

Har du fler frågor?

Då är du varmt välkommen att kontakta Min Stora Dags volontärsamordnare.

Sini Teng, volontärsamordnare
Sini Teng

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner