Nyheter
Svante Norgren, överläkare och temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhusSvante Norgren, överläkare och temachef på Astrid Lindgrens barnsjukhus
NYHET

Läkaren Svante: ”Små under för våra patienter”

Allt fler barn lever med en kronisk sjukdom som påverkar deras vardag. De behöver all möjlighet till avkoppling och uppmuntran som de kan få. Svante Norgren är barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Han beskriver att Min Stora Dag många gånger kompletterar vården genom fantastiska upplevelser som gör att barnen både får ny energi och känner sig sedda.

Svante har arbetat inom barnsjukvården i över 25 år. Utöver sitt arbete som överläkare har han bland annat som uppdrag att utveckla barnsjukvården både i Stockholmsregionen och nationellt. Han ser viktiga fördelar med att samarbeta med Min Stora Dag.

– Jag har flera patienter som fått Stora dagar som de bär med sig länge. Många har lyft fram att det är första gången de fått göra något roligt just för att de har en kronisk sjukdom och familjerna har kunnat få göra något tillsammans som de annars inte skulle haft möjlighet till, säger han.

En Stor dag blir en ljusglimt

Det är svårt att vara barn och vistas på sjukhus. Lek med kompisar och mys med familjen känns långt borta. Just nu är sjukhusbesöken dessutom extra tuffa för de yngre då många restriktioner kvarstår för att minska risken för smittspridning av covid-19. Då kan en Stor Dag bli en viktig ljusglimt.

– Sverige har en barnsjukvård i världsklass, men såväl utredning som behandling är ofta utmanande för våra patienter och deras familjer. Min Stora Dag har här alltid varit extremt lyhörda för våra förutsättningar och barnens önskningar och behov. De kombinerar detta med en kreativitet som gör små under för våra patienter, säger Svante.

Barnens Stora Dagar lever kvar länge

Svante berättar att barnen pratar länge om sina Stora Dagar. Från de barn som har varit med på Stora Dagar i grupp eller Stora Dagar på läger får han också höra mycket om nya kompisar och den starka gemenskap som kommer från att ha upplevt något unikt tillsammans. Här har många barn för första gången också känt att de med andra kunnat dela upplevelsen av hur det är leva i en annorlunda vardag.

”Vi värnar om våra patienter som lejon”

Framöver ser Svante fram emot att barnsjukvården ska gå tillbaka till ett normalläge så att de kan ta itu med den vård som blivit uppskjuten på grund av pandemin, och också att fortsätta arbetet med att utveckla barnsjukvården. Min Stora Dag fortsätter i sin tur utveckla och fördjupa sitt mångåriga samarbete med Sveriges vårdgivare för att allt fler behövande barn ska kunna få en viktig paus i sin tuffa vardag.

Svante avslutar:

– Vi värnar våra patienter som lejon. Vi vill att de inte bara skall få bästa möjliga vård utan även all möjlig uppmuntran. Våra medarbetare har ett väldigt stort förtroende för Min Stora Dag som byggts upp över åren. Det betyder mycket för sjukhusets medarbetare att de kan bjuda på positiva upplevelser genom att nominera sina patienter till Stora Dagar som ger glädje.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner