Se årets Hela Spektrat-seminarium

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Men hur skapar vi en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism? Och hur ska man hitta en aktivitet eller ett intresse som passar? Välkommen att se årets Hela Spektrat-seminarium!

Välkommen att ta del av inspirerande och tänkvärda samtal med bland andra cellisten Elisabeth Wiklander, simmaren Mikael Rosén och studenten och skribenten Mary Pope. Dessutom bjuder en av Sveriges mest erfarna artister Anna Stadling på ett musikaliskt nummer och vi får även höra sakkunnige Mats Janssons tankar om den nya Novus-undersökningen om hur fritiden ser ut för barn med autism.

Vi gästas dessutom återigen av Greta Thunberg, som berättar vad som ger henne kraft och energi och vad som är hennes bästa tips till andra unga med autism.

Samtalen med de olika gästerna är inspelat på Cirkus i Stockholm och leds av journalisten Jan Gradvall. 

Projektet Hela Spektrat är initierat av Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet för att bidra till en mer givande fritid och fler meningsfulla sociala sammanhang för barnen i målgruppen. Unga med autism har ibland svårt att hitta det där sammanhanget eller den där aktiviteten som kan fylla på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att kunna delta.

Hela Spektrat är finansierat av Postkodlotteriet och sträcker sig över fyra år.

Mer om de som medverkar

Elisabeth Wiklander, cellist

Elisabeth Wiklander
Elisabeth är cellist i London Philharmonic Orchestra och autistisk förespråkare för neurodiversitet. I samtalet med Jan Gradvall berättar Elisabeth om sin musikaliska resa som ledde till en utlandskarriär, men även hur hennes diagnos i vuxen ålder innebar en lättnad och hur vi borde omfamna våra olikheter.


Mikael Rosén, simmareMikael Rosén

Lyssna på Mikael Roséns inspirerande livshistoria om hur han som barn var den enda i klassen som inte kunde simma, till att han som vuxen tar hem 19 SM-guld i just simning och vinner Vansbrosimningen tre gånger. Idag är Mikael förbundskapten för öppet vatten-landslaget. Vi ber också Mikael om hans bästa tips för att få barn med autism att trivas i vattnet.

Anna Stadling, artist och mammaAnna Stadling
Anna är en av Sveriges mest erfarna artister och är känd för ett uttryck och texter som berör. Anna delar med sig av sina erfarenheter som förälder och framför även sången ”John Henry”, skriven om och till sonen med diagnos.

 

Mary Pope, student och nominerad till Lilla AugustprisetMary Pope
För Lilla Augustpriset-nominerade Mary är att läsa och skriva en lika självklar del av hennes vardag som att äta och dricka. Hon fascineras av utmaningen att sätta ord på tankar. Vi pratar med Mary om skrivandet och hur roligt och berikande det kan vara.  

 

Mats Jansson, sakkunnig på Autism- och Aspergerförbundet Mats Jansson
Mats är sakkunnig utredare och redaktör på Autism- och Aspergerförbundet och har lång praktisk yrkeserfarenhet av autismspektrat. Hör Mats tankar och kommentarer till Hela Spektrats alldeles nya Novus-undersökning om hur fritiden ser ut för barn med autism.

 

Jan GradvallJan Gradvall (moderator)
En av Sveriges mest kända journalister inom populärkultur. Skriver i DI Weekend och medverkar regelbundet i TV4 som Popprofessorn. Jan Gradvall har fått flera priser där hans fokus på begriplighet och folkbildning lyfts fram. Han har även personliga erfarenheter av de frågor som tas upp på seminariet. Foto: Maja Brand

Ett samarbete som vill göra skillnad för barn med autism

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Därför har Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet initierat projektet Hela Spektrat.

Projektet har två beståndsdelar. Den ena är att utveckla inspirerande seminarium med fokus på aktuella rön och insikter, den andra är att utveckla specialanpassade läger för barn med autism.

Målet är att göra varaktig skillnad för barn med autism i Sverige.

Familjehelg i vacker skärgårdsmiljö

Det blev en underbar helg när flera familjer fick chans att mötas på ön Marholmen utanför Stockholm. Bland annat fick familjerna ett härligt djurbesök, men framför allt många nya bekantskaper och vänner.

Helgen anordnades av Hela Spektrat och riktade sig till barn med autism och deras familjer.

11-årige Charlie var på plats tillsammans med sin familj. Hör Charlie själv berätta om helgen i filmen!

En film om att vara lokförare

Lär dig mer om tåg och lokförare! Ta del av Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundets film om hur det är att vara just lokförare. I filmen får du möta lokföraren Theres som arbetar på SJ.

Det här är andra specialframtagna filmen om tåg som Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet tagit fram med hjälp av SJ. Första filmen hittar du längre ner på den här sidan.

Välkommen att se 2021 år Hela Spektrat-webbinarium!

Välkommen att ta del av inspirerande samtal kring hur vi kan skapa fler positiva sammanhang, mer meningsfulla aktiviteter och framför allt en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism!

En exklusiv skara gäster bestående av Greta Thunberg, Funkismorsorna, Sven Bölte, Alexander Skytte och organisationen Lära med djur delar under en dryg timme med sig av personliga erfarenheter, reflektioner och viktiga medskick på temat.

Samtalen med de olika gästerna är inspelat på Cirkus i Stockholm och leds av journalisten Jan Gradvall.

Hela Spektrat är ett specialprojekt som möjliggörs genom finansiering av Postkodlotteriet.

Ta del av seminariet här:

Specialframtagen film för tågintresserade ungdomar

Följ med in i tågens spännande värld! 

Hela Spektrat anordnade en fullmatad tågaktivitet för intresserade ungdomar med autismdiagnos. Över nätet fick de ställa frågor och kika in bakom kulisserna i SJ:s tågdepå i Hagalund.

Nu får även du chans att följa med på en rundtur med tågsexpert Marivan Sherzad vår unika tågfilm.

Hela Spektrat Special – råd och reflektioner i en oförutsägbar tid

Coronapandemin har inneburit en annorlunda och prövande tid för många av oss, inte minst för barn och unga med autism.

Hela Spektrat har tagit fram fyra filmer med reflektioner, tips och råd för att bättre kunna stötta våra barn och unga med autism i dessa oförutsägbara och speciella tider.

Konkreta tips och verktyg

Syftet är att ge konkreta tips och verktyg att knyta an till när vardag och rutiner är slagna ur spel, ett stöd för att bättre kunna anpassa sig till de många förändringarna. Vi vill också bekräfta känslor man upplever här och nu.

Medverkande är Tatja Hirvikoski (KIND), Joanna Lundin (Skolkraft), Mats Jansson (Autism- och Aspergerförbundet) samt den uppskattade ordkonstnären Anna PG som själv lever med autism.

Ta del av filmerna

Här får du konkreta tips och verktyg för att hantera vardagen när rutiner är slagna ur spel.

Seminarium med Hela Spektrat 2020

Tisdag den 18 februari 2020 genomfördes ett första seminarium på Lilla Cirkus i Stockholm där över 300 engagerade gäster närvarade; allt från stadsdelsförvaltningar, andra intresseorganisationer och företag samt volontärer och medlemmar från våra respektive organisationer.

Även starkt engagerade anhöriga fanns på plats på seminariet, däribland föräldrarpodden Funkismorsorna och initiativtagaren till föreningen Bara Vanlig, Niclas Wennerlund.

Samtal om hur vi skapar meningsfulla aktiviteter

Moderator Jan Gradvall välkomnade gäster som barnombudsman Elisabeth Dahlin, komikern och pappan Måns Möller, psykiatrikern Anders Hansen samt fantastiska föreläsaren Anna PG.

Vi fick ta del av viktiga samtal kring hur vi kan skapa fler positiva sammanhang, mer meningsfulla aktiviteter och framför allt en bättre anpassad och tillgänglig fritid för barn med autism.

– Det finns hundratusentals barn som behöver aktiveras så det finns ingen brist på ungar som behöver få en meningsfull fritid, säger Måns Möller.

Sex av tio barn med autism har begränsade möjligheter till fritidsaktiviteter

Novus har genomfört en undersökning på uppdrag av Min Stora Dag och Autism-och Aspergerförbundet.

Syftet med undersökningen är att kartlägga hur barn med autism upplever sin fritid.

Det här är Hela Spektrat

Barn med autism har ibland svårt att hitta sammanhang eller aktiviteter där de kan fylla på med energi. Det krävs förståelse, rätt bemötande och ofta anpassningar för att de ska kunna delta. Därför har Autism- och Aspergerförbundet och Min Stora Dag initierat projektet ”Hela Spektrat”.

Alla barn har rätt till en givande fritid och meningsfulla sociala sammanhang. Men för barn med autism kan det ibland vara svårt att hitta sådana. Det är därför projektet Hela Spektrat finns, med målet att göra varaktig skillnad för barn med autism i Sverige.

Projektet, som möjliggörs med hjälp av Postkodlotteriets finansiering, fick sitt startskott i september 2019 och kommer pågå under fyra år.

Projektet står på två ben

Hela Spektrat består av två beståndsdelar. Den ena är att utveckla inspirerande seminarium med fokus på aktuella rön och insikter. Detta för att skapa en bättre förståelse och kunskap om livssituationen för barn med autism. Seminariet ska sprida medvetenhet om autism utifrån ett barn- och anhörigperspektiv på såväl individ som samhällsnivå.

Den andra delen handlar om att utveckla specialanpassade läger för barn med autism och deras föräldrar. Lägerformatet ska erbjuda barn med autism ett nytt fritidsalternativ, helt utformat utifrån deras behov och förutsättningar. Deras föräldrar ska även genom föreläsningar och samtal få möjlighet att utbyta värdefulla erfarenheter och kunskaper med varandra.

Att uppleva glädje, skapa varaktiga relationer och få vara i sammanhang där man passar in är projektets huvudsakliga syfte.

Se filmen för att lära dig mer om projektet.

 

Hela spektrat

  • Hela spektrat

    Ja, skicka mig mer information om projektet!

Huvudpartners

Samarbetspartners

Bli partner