Nyheter
Min Stora Dags nya ambassadörerMin Stora Dags nya ambassadörer
NYHET

Fotbollsstjärnorna är Min Stora Dags nya ambassadörer

Två av Sveriges största fotbollsstjärnor, Dejan Kulusevski och Kosovare Asllani, gör nu gemensam sak och blir ambassadörer för Min Stora Dag. Båda har redan tidigare mött barn som har det svårt och gett dem extra pepp i en tuff vardag.

– Det har alltid varit så otroligt värdefullt att få vara med när barn från Min Stora Dag kommer på besök. Att kunna ge dem lite extra ork och glädje känns helt självklart för mig. Jag är så taggad över att nu också bli ambassadör, säger Dejan Kulusevski.

– Vi vet att fotbollen kan vara så otroligt glädjefylld och full av sån unik kraft. Precis det som kan vara en riktig energiboost för ett barn som är mitt uppe i en behandling eller väntar på en operation. Det blir ett av mina viktigaste uppdrag i år att bli ambassadör för Min Stora Dag, säger Kosovare Asllani.

Förra året så träffade Dejan bland annat 12-åriga Lucas som sedan 2016 lever med bara en njure efter att ha drabbats av njurcancern Wilms tumör. Lucas har även haft blodsjukdomen MDS, vilket gjorde att han 2022 fick genomgå en stamcellstransplantation.⁠ För att få en paus från sjukdomarna och fylla på med kraft nominerade hans läkare honom till en alldeles egen Stor Dag.⁠ Högst upp på fotbollsintresserade Lucas önskelista stod en träff med idolen Dejan Kulusevski och att få se Tottenham spela på hemmaplan. Och vilken dag det blev!

– Det var en otroligt härlig upplevelse och Lucas var supernöjd! Efter dagen sa Lucas att hade varit den bästa dagen i hans liv, berättar Lucas pappa Andreas.

– Lucas är en sån hjälte, efter allt han har varit med om, det var en ära att få vara en del av hans Stora Dag, säger Kulusevski.

Kosovare har även hon varit med under flera Stora Dagar och har bland annat träffat 12-åriga fotbollsfanet Alice. Alice lever med Neurofibromatos typ 1, skolios och synfel på vänster öga på grund av ett fibrom som växer i tinningen. Hon behövt opererats minst två gånger per år i ryggen sedan 2016. När hon skulle önska sig något inför sin Stora Dag stod det högst upp på listan att få träffa sina fotbollsidoler i damlandslaget. Det blev en dag där Alice fick glömma allt det svåra och bara vara för en stund.

– Kan man, så ska man göra skillnad tycker jag. Och jag känner att jag gör verklig skillnad genom Min Stora Dag, det handlar om glädje som medicin, säger Kosovare.

Min Stora Dag är väldigt stolta och glada över att ha två nya engagerade ambassadörer när de nu förbereder sig inför flera nya satsningar för barn som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

– Att få träffa sin idol kan både bli en viktig energiboost i en sjukdomstyngd vardag, och den faktor som faktiskt motiverar att orka fortsätta kämpa lite till. Vi är oerhört glada och stolta över samarbetet med Dejan och Kosovare som bland annat kommer betyda att barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser får uppleva fotbollsglädje, samtidigt som de får en kraftgivande paus ifrån mediciner och behandlingar. Att vi tillsammans kan ge en dag för att orka flera, säger Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane.

Meriter Dejan Kulusevski

  • Dejan har bland annat tilldelats guldbollen 2022 och 2023.
  • Dejan är mittfältare i det svenska herrlandslaget i fotboll.
  • Dejan spelar i det engelska klubblaget Tottenham.

Meriter Kosovare Asllani

  • Kosovare har bland annat tilldelats Diamantbollen 2017 och the Golden Foot 2022.
  • Kosovare är anfallare i det svenska damlandslaget i fotboll.
  • Kosovare spelar i det italienska klubblaget AC Milan.
  • Medaljer: Brons: EM 2013, VM 2019, VM 2023 silver: OS 2016, OS 2020, Guld: SM 2009.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner