Nyheter
Susanne Eriksson hemma hos familjen SvedenåsSusanne Eriksson hemma hos familjen Svedenås
NYHET

Barnsjuksköterskan Susanne får utmärkelsen ”Mitt Stora Stöd 2020”

Barnsjuksköterskan Susanne Ericsson har varit ett ovärderligt stöd för CP-skadade Sebastian och hans familj. Ett så viktigt stöd att familjen kallar henne för en skyddsängel eftersom hon alltid funnits vid deras sida. Nu får Susanne ta emot utmärkelsen Mitt Stora Stöd för sin osjälviska insats.

På ”World Kindness Day” den 13 november delar Min Stora Dag ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd till någon som på ett osjälviskt vis finns i vardagen för ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Nomineringen av barnsjuksköterskan Susanne Ericsson kom från familjen Svedenås i Tullinge.

”Susanne är en skyddsängel”

14-åriga Sebastian har en grav CP-skada och komplicerad epilepsi på grund av en förlossningsskada och behöver idag assistans dygnet runt. När Sebastian var en bebis slutade han plötsligt att andas, och just då fanns Susanne hemma hos familjen. Hon räddade hans liv och sedan dess har hon funnits vid hans sida.

– Susanne är en skyddsängel för de familjer som har kastats in i en omtumlande och ny värld. Hon har verkligen förstått hur viktigt det är att hela familjen känner en trygghet kring sitt barns välmående och tack vare hennes genuina engagemang har vi fått stöd och hjälp att växa in i rollen som föräldrar till ett kroniskt sjukt barn. Utan henne hade vi aldrig klarat av att ta hand om vår son, berättar Caroline, mamma till Sebastian.

”Bara nomineringen i sig var en vinst”

Barnsjuksköterskan Susanne, som arbetar på Karolinska Huddinges mobila team, berättar att hennes mål är att alla familjer alltid ska känna sig nöjda när hon lämnar dem efter ett hembesök. Att bli nominerad till Mitt Stora Stöd tycker Susanne var ett kvitto på att det mobila sjukhusteamet gör skillnad.

– För mig kändes det som att nomineringen var en vinst! När jag fick veta att jag blivit nominerad till utmärkelsen Mitt Stora Stöd blev jag väldigt överrumplad, glad, tacksam och rörd. Jag har aldrig någonsin tänkt att jag kan bli nominerad till något. Att sedan få beskedet att det är jag som får årets utmärkelse känns alldeles fantastiskt och overkligt, säger Susanne.

”Jag hade önskat att det gick att köpa 30 arbetsår till”

Susanne har arbetat med barnsjukvård under hela sitt 45 år långa yrkesverksamma liv, varav 33 år på Karolinska Huddinge.

– Arbetet som barnsjuksköterska är väldigt givande och jag har fått fantastisk goda relationer med barn, ungdomar och föräldrar. Jag hade önskat att det gick att köpa 30 arbetsår till än att snart sluta mitt arbete för att gå i pension, säger Susanne.

Det mobila sjukhusteamet på Karolinska Huddinge

Det mobila sjukhusteamet ”Mobilen” är en enhet för hemsjukvård för barn och startades 2002. Här tar man emot barn och ungdomar, 0-18 år, med olika diagnoser, kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Patienter får hembesök av sjukhusteamet som stöttar med både kliniska bedömningar som att kolla andning, matintag, ta prover, ge mediciner samt vara ett föräldrastöd som ger trygghet i vardagen.

”Föräldrarna vet alltid till vem de skall ringa”

Det kan till exempel vara nyblivna föräldrar som behöver råd och stöd i allmänna barnavårdsfrågor eller att lugna oroliga föräldrar till sjuka barn. Till det mobila sjukhusteamet skrivs patienter in direkt efter ett akutbesök på sjukhuset eller efter att ha legat inne på sjukhuset för att behandlas färdigt hemma.

– Det unika med det mobila sjukhusteamet är de korta beslutsvägarna, alla som remitteras till oss får kontakt med oss inom ett dygn, vi är lättillgängliga och det är god kontinuitet. Föräldrarna vet alltid till vem de skall ringa och de vet vem som kommer på besök, berättar Susanne som varit en del av sjukvårsteamet sedan dess start 2002.

Susanne Eriksson tillsammans med familjen Svedenås

Juryn för Mitt Stora Stöd 2020Juryn för Mitt Stora Stöd 2020

Juryn för Mitt Stora Stöd 2020

Årets jury består av radio- och tv-profilen Gry Forssell, barnprofilen Tobbe Trollkarl, Ving Sveriges kommunikationschef Fredrik Henriksson, chefredaktör på Icakuriren Åsa Holmström och Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane.

– Det är rörande och hjärtevärmande att ta del av alla berättelser om personer som varit stöd till behövande familjer. Historien om barnsjuksköterskan Susanne stack ut då hon varit ett ovärderligt stöd för hela familjen så länge, ända sedan Sebastian föddes. Bara ett samtal bort har Susanne snabbt kunna vara behjälpligt för att stötta familjen på olika sätt för att skapa en trygg vardag för dem. Det mobila sjukhusteamet är också härligt att uppmärksamma då vi vet hur mycket deras arbete betyder för familjer som kämpar, berättar Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

Om Mitt Stora Stöd

Min Stora Dag instiftade 2014 utmärkelsen Mitt Stora Stöd för att hedra och uppmärksamma alla de vardagshjältar som finns omkring barnen som kämpar.

Utmärkelsen går till någon som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt stöttar ett barn med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Det finns ofta någon som peppar och avlastar under tunga timmar av mediciner, prover, väntan och oro.

Kanske är det en förälder, ett syskon, en släkting, en kompis, en granne eller en vård- eller sjukhusanställd. Den personen vill vi uppmärksamma och hedra genom Mitt Stora Stöd!

Mitt Stora Stöd 2020Mitt Stora Stöd 2020

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner