Nyheter
Zoe med en kaninZoe med en kanin
NYHET

8-åriga Zoe säljer kaniner från sin kaningård till förmån för Min Stora Dag

Zoe är en av alla de fantastiska vardagshjältar som startat en insamling till Min Stora Dag. Hon samlar in pengar genom att sälja kaniner från sin kaningård på Vendelsö. Familjen har själva erfarenhet av hur det är att leva med barn som har en sjukdom och fått glädje och kraft genom Min Stora Dag.

När Zoe var fyra år gammal fick hon diagnosen epilepsi. Då levde vår familj ett tufft och ovanligt liv, med oro för Zoes liv. Vi bodde praktiskt taget på sjukhuset i fem månader.

– När Zoe var fyra år gammal fick hon diagnosen epilepsi. Då levde vår familj ett tufft och ovanligt liv, med oro för Zoes liv. Vi bodde praktiskt taget på sjukhuset i fem månader. Zoe hade det väldigt kämpigt och mådde långt ifrån bra. Hon missade mycket av sin barndom under den här tiden och fram tills nu. Idag har Zoe fått ytterligare diagnoser som exempelvis ADHD, som i kombination med epilepsi inte är det lättaste att bemästra. Zoe fick inte helt oväntat även en lättare hjärnskada efter sina 500 större epilepsianfall. Idag mår Zoe hyfsat bra, berättar Zoes mamma Pernilla.

Zoe har själv fått uppleva Min Stora Dag

Under den tuffa tiden har Zoe fått flera upplevelser genom Min Stora Dag för att få ny kraft och glädje.

– Zoe har bland annat varit på teater och sett Babblarna, besökt Tom Tits Experiment och senast fick hon se sin favoritfilm Frost 2 på hemmabion genom Min Stora Dag. Alla dessa upplevelser har betytt mycket för oss som familj så vi kände att vi ville ge tillbaka och skapa möjlighet för fler familjer att få kraft och glädje från en tuff vardag, säger Pernilla.

Idén om att stötta Min Stora Dag genom Zoes kaningård växte fram.

–Vi har främst våra kaniner som sällskapsdjur och välmående för familjen. Vi avlar fram friska vackra kaniner i olika färger, några för kel och några för utställning. Alla tillhör rasen Rex och liten Rex. De är underbara individer som är väldigt sociala och aktiva och med en silkeslen päls som många allergiker kan tåla. Genom vår kaningård såg vi en möjlighet att viss försäljning kunde doneras till Min Stora Dag, berättar Zoes mamma Pernilla.

Vi tänkte att många barn har det tufft precis som vi har och framförallt hur vi har haft det med många sjukhusbesök och oro.

Familjen hoppas att gåvan ska bidra till att fler barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser kan få något att se fram emot, särskilt i dessa tider då många lever mer isolerat på grund av coronaviruset.

– Zoe är i riskgrupp så för oss är det extra viktigt att vi skyddar oss. Vi tänkte att många barn har det tufft precis som vi har och framförallt hur vi har haft det med många sjukhusbesök och oro. Vi har flera saker vi vill kunna sponsra i framtiden, men att börja med Min Stora Dag som berört Zoe så mycket kändes självklart. Med Min Stora Dag får man en glädje i livet då man som mest behöver det. Självklart skulle det vara bra att kunna hitta bättre mediciner mot epilepsi men som barn lever man här och nu, och vill glömma den tråkiga tiden på sjukhus och ambulanser.

Kaninerna har blivit väldigt viktiga för Zoe och ger en bättre självkänsla.

– Hon kelar med alla men har några egna speciella kaniner som hon ställer ut och vunnit priser med.  Dessa skulle hon helst önska att få ha i sängen egentligen (det går inte på grund av en allergisk pappa i familjen). Zoe tar hand om alla sina kaniner dagligen. När Zoe har en sämre dag är hon förvirrad och vet inte alltid vad hennes kaniner heter men då sitter hon och klappar och gosar med sina favoriter vilket ger henne beröring, en positiv självkänsla och oftast mår hon även bättre efter sin tid hos kaninerna. Zoe har även en kanin som hon hopptränar med och snart är det dags för deras första hoppkurs och tävling.

Du kan fortfarande bidra till Zoes insamling, även utan att köpa en kanin.

Zoe med en kaninZoe med en kanin

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner