Nyheter
NYHET

”Målet är att få känna att livet är värt att leva om bara för en stund”

Frida Jakobsson är psykolog och har arbetat i mellanvården på Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö sedan 2016. Där möter hon barn och unga mellan 4 och 18 år med tung problematik. Läs om hennes arbete och om hur Min Stora Dag bidrar.

Patienterna Frida kommer i kontakt med på mellanvården har en komplicerad och tung problematik. Många gånger har de gått igenom många steg i öppenvården och nästa vårdinsats är att bli inlagd.

I det gränslandet arbetar hon tvärprofessionellt med att hitta samverkan mellan barnet, familjen, habilitering, skola och andra instanser.

– Ofta är det inte bara en depression utan en problematik som har gett ringar på vattnet, berättar Frida.

Mycket av behandlingen går ut på så kallad beteendeaktivering. Patienter kan må så dåligt att de inte kommer ut sängen. I de lägena är en första åtgärd att gå upp ur sängen för att sedan ta sig utanför dörren och eventuellt kunna ta en kortare promenad.

– Målet är att känna att livet är värt att leva även om bara för en liten stund, säger Frida.

Framsteg i behandlingen berättar hon kan vara att en patient har kunnat le en dag eller att man kommit till skolan och varit med på gympan.

Svårt att veta exakt vad som gör skillnad

Samtidigt är det svårt att veta exakt vilka insatser som är avgörande och det varierar från person till person.

– Det är inte som en operation där vi vet precis vilket ingrepp vi gjort, säger Frida, men vi kan få mejl flera år efter avslutad behandling där någon berättar om en liten grej vi gjort och som förhindrade personen från att ta sitt liv där och då.

Frida beskriver hur Min Stora Dags upplevelsepaket har fungerat i hennes yrkesliv på flera olika sätt.

– Hos oss pratar man bara om de jobbiga sakerna, berättar Frida, då är det fint att vid en avslutad behandling hos oss kunna ge ett positivt minne från en tuff period.

Ett möjligt arbetsverktyg

Men det är inte bara när någon lämnar mellanvården utan också ett viktigt verktyg under behandlingen.

– Det är ett bra sätt att kunna uppmärksamma att vi ser att någon kämpar. Även om man inte blir botad är det något vi kan använda för att visa att vi ser, ser kampen och ser att patienten kämpar.

Ett upplevelsepaket från Min Stora Dag är också ett sätt att kunna aktivera barn och ge ett samtalsunderlag. Ett sätt att locka dem ut i livet. Frida ser också att en gemensam aktivitet gör mycket för syskon som lätt kan hamna i andrahand när en i familjen behandlas så intensivt som på mellanvården.

– Behandlingen vi arbetar med kräver mycket av föräldrarna, berättar Frida, de är högst involverade.

Att vara en central del av behandlingen innebär ofta att man behöver vabba vilket leder till minskad inkomst. Ett paket från Min Stora Dag i en sådan situation innebär mycket för föräldrar som kan få en paus, få göra något tillsammans med sina barn som man för tillfället inte har ekonomiska resurser till.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner