Nyheter
Salma fick en Stor DagSalma fick en Stor Dag
NYHET

Salmas Stora Dag hjälper henne fortfarande genom svåra tider

När Salma var två år fick hon diagnosen barnreumatism. Det gör att vardagen i perioder är tuff med svår ledvärk. När hon fick en egen Stor Dag på Disneyland minns Salma vilken lättnad hon tyckte det var att slippa tänka på sjukdomen, om så bara för en stund.

Sedan Min Stora Dag startade år 2000 har vi skapat tiotusentals fantastiska och minnesvärda Stora Dagar för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. I år firar vi 20 år av kraft och glädje och delar med oss av några Stora Dagar genom åren.

Salma Fjärrstrand från Sala fick en egen Stor Dag 2015. Salma har haft barnreumatism, en slags ledsjukdom, sedan hon var två år gammal. 2012 fick hon även alopecia, en sjukdom som innebär håravfall.

När hon fick önska sig en Stor Dag bar det av till Frankrike för Salma och hennes familj.

Fick resa till Disneyland

Salma var 15 år när hon fick en egen Stor Dag. Hon fick åka till Disneyland i Paris under en period när hennes reumatism varit extra svår.

– När jag fick möjligheten att åka iväg till Paris var det en lättnad att slippa tänka så mycket på min sjukdom. Och det tänker jag på än idag, berättar Salma.

Salma på Disneyland

Salma på Disneyland 2015

Åkte på läger till Höga Kusten

Idag känner Salma att hennes upplevelser via Min Stora Dag har gett henne perspektiv på livet.

– Resan fick mig att inse hur lite min sjukdom styr mig och att jag klarar av mer än vad folk ibland säger att jag gör, säger hon.

Utöver Disneyland har Salma varit med på ett friluftsläger på Höga Kusten. På lägret fick hon träffa andra ungdomar med olika sjukdomar och diagnoser, en viktig ögonöppnare enligt Salma.

– Alla kämpar med olika saker på olika vis. Det fick mig att känna mig som vem som helst.

Plockar fram minnena när det är tufft

Idag är Salma 21 år och studerar till förskollärare på Uppsala Universitet. Det är nu flera år sedan hon fick sina upplevelser från Min Stora Dag, men trots det är det fortfarande något hon kan plocka fram när det är som svårast.

– De upplevelser jag fick genom Min Stora Dag hjälper mig än idag i tuffa perioder. Speciellt när sjukdomen är dålig och jag har mycket sjukhusbesök, då tänker jag på vad min Stora Dag betydde för mig då, säger hon och fortsätter:

– Det är minnen av glädje och lycka jag aldrig kommer glömma.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner