Min Stora Dags kansli 2023Min Stora Dags kansli 2023

Min Stora Dags historia

Min Stora Dag grundades år 2000 i Stockholm av Claire Rosvall. Sedan dess har vi gett upplevelser till tusentals barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Det här är Min Stora Dags historia.

1999 läste Claire Rosvall av en slump en tidningsartikel om den franska organisation Arc-en-Ciel som hjälpte allvarligt sjuka barn att förverkliga sina önskningar. Claire blev inspirerad till att skapa en liknande verksamhet i Sverige och grundade stiftelsen Min Stora Dag som år 2000 startade upp i ett sex kvadratmeter litet kontorsutrymme i Stockholm.

Claire blev Min Stora Dags första generalsekreterare och ansvarade för organisationen fram till 2011 tillsammans med bland andra Marcus Storch, som var stiftelsens första ordförande, Peder Hammarskiöld, Mats Qviberg, Vicky von der Lancken, Martine Rinman och Christina Piehl.

Sedan starten har Min Stora Dag gått från att hjälpa 16 barn under det första året till att under 2022 förverkliga Stora Dagar för över 6 814 barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Clarie Rosvall, grundare av Stiftelsen Min Stora Dag

Clarie Rosvall, grundare av Stiftelsen Min Stora Dag

2000 – första Stora Dagen genomförs

Den första Stora Dagen genomfördes den 16 augusti 2000 då 16-åriga Anders blev först i Sverige med att få en önskan förverkligad av Min Stora Dag. Han fick en alldeles egen laptop, en skrivare och internetuppkoppling för att kunna hålla kontakt med skola och vänner.

I slutet av september 2000 ordnades den första gruppaktiviteten då Cirkus Scott bjöd en grupp barn och medföljande volontärer som VIP-gäster. Samma år fick Camilla, Jelena och Amanda se Britney Spears i Globen, Sebastian fick en specialanpassad trehjuling och Linnea fick träffa sin idol.

Redan från början beslutades att låta medicinskt kunnig sjukhuspersonal ansvara för urvalet av de barn som ska få en önskning förverkligad. Huddinge sjukhus var det första sjukhuset man samarbetade med. Idag samarbetar Min Stora Dag med alla universitetssjukhus och barnkliniker i Sverige.

2002-2009 – Tobbe Trollkarl blir ambassadör

2002 tackade H.K.H. Prinsessan Madeleine ja till att bli Min Stora Dags beskyddare.

Min Stora Dag var de första fem åren helt volontärbaserat. 2005 anställdes den första medarbetaren.

2005 blev även Tobbe Blom, mest känd som Tobbe Trollkarl, ambassadör för Min Stora Dag. Tobbe har genom åren spridit mycket glädje och energi genom magiska trick och sin fina egenskap att kunna motivera och engagera både barn och vuxna.

Tobbe Trollkarl trollar på ett sjukhus

Tobbe Trollkarl trollar för ett barn på sjukhus.

2009-2013 – rikstäckande med elva anställda

2009 debuterade Min Stora Dag i sociala medier och på Facebook. Det första årets knappa 2 500 följare har under 2020 passerat drygt 98 000 följare. I dag är det en av de viktigaste kanalerna för att nå ut med resultat av stiftelsens arbete.

2009 var också året då insamlingen tog ett stort kliv då Min Stora Dag blev en av Postkodlotteriets förmånstagare. Samma år utsågs även artisten och skådespelaren Amy Deasismont till ambassadör och hon har sedan dess spridit mycket glädje genom sin medverkan på barnens Stora Dagar.

Sandra tillsammans med idolen Amy Deasismont

Amy Deasismont tillsammans med 12-åriga Sandra under en Stor Dag.

2010 var Min Stora Dag en rikstäckande organisation med elva anställda och nära 300 volontärer. Cirka 2 500 barn fick då en Stor Dag.

Rikard Fors var Min Stora Dags generalsekreterare 2011-2013.

2013-2018 – barn med NPF-diagnoser räknas till målgruppen

2014 instiftades utmärkelsen Mitt Stora Stöd för att hedra och uppmärksamma alla de vardagshjältar som finns omkring barnen som kämpar. Den första pristagaren var storebror Nils, 8 år, från Kristianstad.

Samma år blev även artisten Danny Saucedo ambassadör för Min Stora Dag. Han har sedan dess hunnit med ett flertal Stora Dagar och idolmöten med barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Hélène Benno, tidigare generalsekreterare för Min Stora Dag

Hélène Benno, tidigare generalsekreterare för Min Stora Dag.

2016 inledde Min Stora Dag en översyn av sin målgrupp, vilket resulterade i att den utvecklades och omformulerades. Idag har även barn diagnostiserade med neuropsykiatriska funktionsvariationer möjlighet att få del av Min Stora Dags erbjudande.

Äventyraren och bergsbestigaren Robin Trygg blev ambassadör för Min Stora Dag 2017. Robin deltar bland annat på Min Stora Dags äventyrsläger.

2013-2018 var Hélène Benno Min Stora Dags generalsekreterare.

Danny Saucedo sjunger under Min Stora Middag

Danny Saucedo sjunger i samband med en middag.

2018-2023 – nuvarande generalsekreterare tillträder

2018 tillträdde Min Stora Dags nuvarande generalsekreterare Jennifer McShane.

2019 genomförde Min Stora Dag 4 959 Stora Dagar för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Samma år fick Min Stora Dag sin femte ambassadör, skidstjärnan Frida Hansdotter.

2020 initierades projektet Hela Spektrat. Ett Postkodfinansierat samarbete med Autism- och Aspergerförbundet som syftar till att skapa en mer meningsfull fritid för barn med autism.

En stor omställning av verksamheten påbörjades i mars 2020 för att kunna fortsätta arrangera Stora Dagar trots restriktioner och andra coronarelaterade hinder.

2020 fick över 6 600 barn en Stor Dag. Aldrig tidigare har lika många fått Min Stora Dags stöd.

2021 växer behovet av Min Stora Dags stöd kraftigt. Under året förverkligas Stora Dagar för rekordmånga barn och unga, över 8 255 dagar genomförs.

Under 2021 utvecklas även våra Stora Dag-erbjudanden och många coronasäkrade alternativ tas fram för att fortsätta skänka glädje på trygg hemmaplan. Vi ställer aldrig in vår verksamhet, utan ställer istället om genom att erbjudanda alternativa, smittsäkra upplevelser.

2022 blir Greta Thunberg ambassadör för Min Stora Dag.

Samma år startar projektet Glädje utan gränser, ett projekt med medel från Allmänna arvsfonden och som fokuserar på att nå fler barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser som har utrikes födda föräldrar. En del i arbetet är att utöka Under året lanseras delar av hemsidan på arabiska.

2023 myntar Min Stora Dag huvudbudskapet ”En dag för att orka flera” och organisationen växer i antalet medarbetare för att kunna fortsätta möta det ökade antal ansökningar som strömmar in från barn som behöver Stora Dagar.

I november 2023 får Min Stora Dag tredje högsta anseende bland Sveriges insamlingsorganisationer i Verians (tidigare Kantar Sifo) Anseendeindex för 2023.

2023 får 7 281 barn glädjen och kraften av en Stor Dag.

Anseendeindex 2023 Min Stora Dag

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner