Nyheter
NYHET

Hon hittar barns källa till glädje

Lotta Körnsberg arbetar på lekterapin på NÄL i Trollhättan. En plats där barn som besöker sjukhus kan få vara barn och leka. Här gör man inga behandlingar utan bearbetar sin tid på sjukhuset genom lek.

Lotta Körnsberg har arbetat som lekterapeut i 15 år. Första gången hon kom i kontakt med lekterapin var hon student på en fritidspedagogutbildning. Redan då insåg hon att det var ett drömjobb, men inte många säger upp sig och tjänsterna är få. Hennes företrädare hade arbetat 30, 37 respektive 41 år.

– Man slutar inte för det är så roligt, det är inte många yrken man kan säga så om, säger Lotta.

Hon berättar att hon bara gör roliga saker på jobbet. Det behöver inte vara stora grejer. Det kan vara så enkelt som att ta med ett barn och cykla i kulvertarna. Det viktigaste är att barnen blir sedda som personer och inte patienter, att någon vet vilka färger, bilar eller spel de gillar.

– Det är viktigt att barnen får glömma bort att de är sjuka har ont eller slippa oron. Att få tända de där stjärnögonen, väcka leklusten och låta barn får vara barn är lika häftigt varje gång, säger Lotta.

Träffar barn och familjer i olika skeden

Under sina år på lekterapin har Lotta mött barn och familjer i olika skeden av en behandling. Vissa träffar hon bara kort, andra träffar hon regelbundet under flera år. Gemensamt för dem alla är att hon behöver hitta det som är unikt för varje individ.

– Mitt jobb är att hitta barns intressen och källa till glädje, vi arbetar här och nu, berättar Lotta.

Hon har lärt sig att se vilka behov som finns i ett sjukhusrum och hos de barn hon möter. Att förstå och identifiera varje barns intresse och källa till glädje är viktigt. Hon nämner flera exempel på hur viktigt en glädjefylld paus och en känsla av något annat än sjukhus är. Men ett har fastnat lite extra.

– För ett barn var det värsta som fanns att åka till sjukhuset. När barnet anlände till parkeringen spydde hen, berättar Lotta.

För att underlätta de nödvändiga men jobbiga besöken hittade Lotta och kollegorna ett gosedjur i form av en sköldpadda. Sköldpaddan gjorde även havsljud och väntade på barnets kudde inför varje besök. I flera år var sköldpaddan en trogen kompanjon och var en trygg punkt på en jobbig plats.

Stor förändring hos barnen hon möter

Behandlingar som barn och unga går igenom idag är tuffa. Lotta ser effekten av det hos de barn hon möter, många är i riktigt dåligt skick. De blir mer utslagna av behandlingarna.

– Förr kunde jag gå ut och sparka boll med ett gäng barn men det är ingen som orkar idag. Nu kan det vara en ljusslinga på droppställningen när man behöver gå på toa 17 gånger per natt som gäller, säger Lotta.

Anledningen är att vårdtiderna kortats ned, barn som absolut inte behöver ligga inne en längre tid gör inte det. Istället åker de mellan hemmet och sjukhuset för behandlingarna. I och med detta har Lotta noterat att funktionen som en länk mellan sjukvården och vardagen blir viktigare. Att sitta ned och lyssna, förklara och bearbeta det barnen är med om.

På avdelningen finns en lekhörna med sjukhusinstrument som används för att närma sig de svåra ämnena för barnen. Ibland kontaktar Lotta doktorn för att fråga vad barnet fått för behandling för att kunna göra en lek av det.

– Leken läker, den gör verkligen det. Det får vi inte glömma. Det är inte bara plåster och bandage, säger Lotta.

Jobbat nära Min Stora Dag i flera år

Lotta har haft kontakt med Min Stora Dag i flera år och berättar:

– Det är magiskt varje gång man kan erbjuda ett barn eller en familj en uppmuntran från Min Stora Dag. Att få vara i samma rum som dem när de blir glada är häftigt.

Min Stora Dag har kunnat ge alltifrån biobiljetter och egna Stora Dagar till barn och unga som Lotta varit i kontakt med.

– Hade inte lekterapi och organisationer som Min Stora Dag funnits runt sjuka barn tror jag inte att de blivit friska lika fort, eller hanterat det lika bra. Det är så himla viktigt, säger Lotta.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad