Emilia är 15 år och har typ 1-diabetes

Typ 1-diabetes är den vanligaste livshotande och obotliga sjukdomen bland barn i Sverige idag. Det är en delvis ärftlig sjukdom och de flesta drabbas när de är barn eller unga.

15-åriga Emilia berättar om hur det är att leva med sjukdomen. I sin vlogg beskriver hon om vilka fördomar hon möter i sin vardag.

”Man kan inte välja att inte ta sprutor bara för att man är rädd. För det handlar ju om att överleva”

– Folk frågar, ”vadå, så du fick diabetes för att du åt för mycket socker?”, eller ”vadå, var du överviktig förut?” Folk är inte medvetna om hur det fungerar. Utan folk tror att jag fick diabetes för att jag åt för mycket socker när jag var liten. Men det är inte så. Man vet inte varför man får typ 1-diabetes, men det beror inte på att man äter godis, berättar Emilia och fortsätter:

– Det är också jobbigt när folk säger att de aldrig skulle klara av att ha diabetes. För att de är så rädda för att ta sprutor. Men man klarar av att ha diabetes. Det är ju liksom inte som att man något val. Man kan inte välja att inte ta sprutor bara för att man är rädd. För det handlar ju om att överleva.

Hör hela Emilias berättelse i filmen ovan.


Olika typer av diabetes

Typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är två olika sjukdomar men den gemensamma nämnaren är högt blodsocker. Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin, så en person med denna diabetestyp måste tillföra insulin via sprutor eller en pump. En person som har diabetes måste mäta sitt blodsocker kontinuerligt och lära sig reglera det själv med hjälp av insulin. Barn och unga drabbas nästan uteslutande av typ 1-diabetes.

Lär mer om sjukdomen på Barndiabetesfondens hemsida.

Var med och bidra

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar. Var med och bidra till att fler barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser får vara med om en Stor Dag. En dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Bli månadsgivare

Bli en av våra glädjegivare! Som månadsgivare hos Min Stora Dag är du med varje månad och ger glada barndomsminnen till barn som kämpar.

Bli månadsgivare
Starta en insamling

Här kan du engagera dig och dina vänner i Min Stora Dags viktiga arbete. Du kan även hitta insamlingar som andra har startat.

Starta insamling
Ge en gåva

Det finns flera sätt att stödja Min Stora Dag. Tillsammans ger vi kraft och glädje till barn som kämpar!

Läs mer

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner