Så gör din gåva skillnad för barn som kämpar

I Sverige lever runt 200 000 barn med så allvarliga sjukdomar och diagnoser, att det kraftigt begränsar deras liv. Det är svåra dagar och det är tuffa dagar. Det är långa dagar, tråkiga dagar och långtråkiga dagar.

Och för att orka behövs en paus ibland. ⁠

För lika viktigt för måendet som piller och dropp, är känslan av utvaldhet: av pirrig förväntan och glädje. Lika oumbärligt som kompisar och familj när det är som jobbigast, är de ljusa minnen man delar tillsammans efteråt. Det är effekten av en Stor Dag.

Och det är därför din gåva behövs.

Ville träffar kocken Niklas Ekstedt på sin Stora DagVille träffar kocken Niklas Ekstedt på sin Stora Dag

1. Din gåva ger glädje som stannar kvar länge

För en del barn är en Stor Dag en sällsynt möjlighet att få en stärkande paus från sin sjukdom. För vissa ett unikt tillfälle att få energi av roliga aktiviteter tillsammans med andra i samma situation. För några få är det den sista chansen att uppfylla en dröm. För alla är en Stor Dag en positivt livspåverkande upplevelse som ger uppmuntran, styrka och inspiration att orka fortsätta kämpa.

”Jag kan tänka på den Stora Dagen när jag är ledsen eller på sjukhuset och då blir jag glad igen.” – berättat av ett barn som fått en Stor Dag.

2. Din gåva ger kraft som bidrar till barnens läkande och mentala hälsa

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar för att ett barn ska klara av sin sjukdomsvardag. Sjukvården nominerar ofta barn till Stora Dagar mellan olika tunga behandlingsomgångar. De ser att glädjen och kraften av en Stor Dag-upplevelse bygger upp barnens motståndskraft.

”En Stor Dag blir en välbehövlig paus, en nödvändig stunds positiv uppmärksamhet, en energiboost – eller alltsammans. Läkning och anpassning är enklare för kroppen när själen får det där lilla extra.” – Dan Jacobsson, barnläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Elsa i sjukhusmiljöElsa i sjukhusmiljö

3. Din gåva motverkar utanförskap

Allt för många unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser beskriver känslor av isolering och utanförskap till följd av sitt tillstånd. Det är inte ovanligt att man upplever ensamhet och avsaknad av vänner. Att få åka på ett roligt läger och samlas kring ett gemensamt intresse innebär också att få träffa andra som förstår och är i samma situation. Det stärker självkänslan. Många åker hem från våra läger med nya vänner för livet.

”Det känns bra att man hittar folk som är lik en själv, för man kan relatera mer och man klickar bättre. Hemma är det mest folk utan diagnoser och de förstår mig inte alltid, här förstår de en.” – berättat av en ungdom som var med på ett av våra ridläger.

4. Din gåva stärker självförtroendet, framtidstron och vidgar vyerna

En mycket glädjande effekt som vi på Min Stora Dag ofta får höra om från barn är att de under den Stora Dagen upplevt att de klarat nya saker och sådant som de inte trodde att de kunde eller orkade. Att få en Stor Dag kan påverka självförtroendet rejält och upplevelsen kan till och med bli livsförändrande för vissa barn eftersom de får se och uppleva nya saker som kan uppmuntra dem att omvärdera vad som kan vara möjligt i deras framtid.

”När jag tycker saker är läskiga så tänker jag på att jag gått in för ett fullsatt Friends Arena, och då klarar jag det här också.” – berättat av Ludvig som bar in matchbollen på en landskamp på sin Stora Dag.

Ludvig på Friends ArenaLudvig på Friends Arena

5. Din gåva stärker barnets egna rättigheter

I enlighet med barnkonventionen utgår Min Stora Dags arbete från barnets bästa. Artikel 31 beskriver barns rätt till lek, vila, fritid och rekreation. Barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser begränsas ofta i att få leva ut sin fantasi, lekfullhet, glädje och kreativitet. Stora Dagar motarbetar denna ojämlikhet och bidrar till att fler barn får sina rättigheter tillgodosedda.

”Jag hade nått kul att göra på lovet. När alla kom till skolan så hade jag nått att berätta om jag med.” – citat från ett barn i Min Stora Dags Glädjerapport (Novus).

6. Din gåva ger guldkant när pengarna inte räcker till

Många familjer till barn i Min Stora Dags målgrupp lever i utsatthet på flera sätt. Föräldrarna kämpar för att få vardagen att fungera. Kanske behöver de gå ner i tid från sitt arbete för att kunna finnas där för sitt barn eller så är de sjukskrivna till följd av utmattning från all oro och stress. Många familjer har knappa ekonomiska förutsättningar att göra något roligt tillsammans med sina barn. Många känner inte heller att de har tid eller kraft att själva planera och genomföra liknande aktivitet då vardagen är så tuff. Den Stora Dagen blir därför ofta första gången på länge, eller kanske första gången någonsin som en familj får möjlighet att göra något roligt och energigivande tillsammans. En stund som blir ett minne för livet.

”Att känna att man fick göra roliga saker trots att familjen har dålig ekonomi. Att man fick göra sånt som andra pratar om.” – berättat av en ungdom som fått en Stor Dag.

Fler sätt att göra skillnad

Det finns massor av olika sätt att göra skillnad på som privatperson, företag, organisation eller förening. Välj det sätt som passar just dig eller er bäst! Oavsett ger ditt stöd barn en livsviktig paus i kampen mot sin sjukdom eller diagnos. En dag för att orka flera.

Här hittar du fler sätt att göra skillnad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner