My träffade förintelseöverlevaren Tobias Rawet
My, 17 år från Gävle, har en medfödd genetisk sjukdom som medför mycket smärta och förhindrar fysisk aktivitet i stor skala. På sin Stora Dag önskade hon att få träffa förintelseöverlevaren Tobias Rawet.
I och med att My inte kunnat röra sig i större utsträckning har hon funnit ett intresse i läsning, framför allt om andra världskriget.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för andra världskriget och jag har slukat allt jag kunnat hitta om det. Jag har läst många överlevandes egna historier och tänkte att det här skulle vara en chans att få höra en överlevares livshistoria från överlevaren själv, berättar My.
”Har betytt otroligt mycket”
Tobias, som fick Raoul Wallenbergpriset 2021, delade under två timmar med sig av sin livsberättelse. My ställde frågor och fick två böcker för fortsatt läsning i ämnet. Den Stora Dagen är något hon sent kommer att glömma.
– Den har betytt otroligt mycket för mig. Chansen att få träffa Tobias är en jag aldrig trodde att jag skulle få, säger My.
En vardag fylld av smärta
Mys sjukdom upptäcktes redan när My var liten och skulle lära sig att gå. Hennes mamma insåg att något inte stod rätt till med Mys vänstra knä.
Idag har problemet spridit sig till hela benet, vilket gör att My har smärta i hela kroppen.
– Att ha min sjukdom är inte lätt. Det har tärt på mig genom åren och jag har hoppat mellan att vara arg och ledsen till att känna att jag klarar allt. Det är aldrig ett tillfälle när jag är helt smärtfri, men jag kan oftast hantera det, säger My och berättar att hon har mediciner som hjälper till att reglera smärtan.
”Det har tärt på mig genom åren”
Det har varit tufft för My att acceptera sina begräsningar i och med sjukdomen.
– Att komma till den punkten där jag kan känna att mitt liv också har mening och att jag också kan leva ett fullt liv, det tror jag nog har varit svårast. Att ha haft min familj, läkarna som hjälpt mig och sjuksköterskorna och lekterapin som hejat på mig har varit ovärderligt.
Ge en dag för att orka flera
Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar
Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.