Jans Stora DagJans Stora Dag

”Jag är aldrig rädd eller orolig”

Jan är 10 år och bor i Sandviken med sin familj. Han älskar att spela Xbox, läsa och kolla på fotboll. Jan är på många sätt en helt vanlig kille. Men han har en ganska ovanlig sjukdom som heter muskeldystrofi.

Det var när Jan var runt ett år gammal som hans föräldrar märkte att det var något som inte stämde. Jan hade svårt att hålla kroppen i styr och utvecklades inte riktigt som andra barn. I dag tar sig Jan runt med hjälp av permobil och har flera andra hjälpmedel och maskiner för att allt ska fungera. På natten får han hjälp med andningen och han behöver ofta åka på läkarbesök och kontroller. Jan upplever att hans sjukdom kan vara utmanande, men han försöker tänka positivt.

”Jag är aldrig rädd eller orolig, berättar han. Och jag är alltid lycklig, särskilt när jag är med min familj.”

Att Jans Stora Dag skulle handla om fotboll var ingen högoddsare. Det blev en resa med hela familjen till Stockholm för att se herrarnas landskamp mellan Sverige och Österrike. Han fick också chans att närvara vid träningen inför matchen, och träffa sin stora idol Alexander Isak.

– Min dröm var att träffa PSG-laget, men på grund av min andning kunde jag inte åka. I stället fick jag träffa Sveriges herrlandslag, vilket var en underbar upplevelse för mig och hela familjen. Jag tog bilder med landslaget, ställde några frågor till tränaren och tipsade honom om den kommande matchen. Sedan pratade jag lite med Alexander Isak och fick hans ena sko med signatur på. Det betyder mycket för mig, berättar Jan.

”Min Stora Dag var fylld av olika känslor som jag aldrig kommer att glömma”

Se Jans möte med Alexander Isak och herrarnas fotbollslandslag!

Din gåva ger barn kraft att kämpa

Swisha en gåva idag

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Varför är din gåva till Min Stora Dag så viktig?

– Glädje, förväntan och ljusa minnen att hämta kraft ifrån borde vara en självklar del av varje vårdplan. Svensk barnsjukvård är i världsklass men många behandlingar också är extremt tuffa för barnen. Att få en paus för lek, en upplevelse eller bara tid med familj och kompisar blir livsviktigt för att orka kämpa vidare, berättar Svante Norgren, chef över Astrid Lindgrens barnsjukhus och medlem i Min Stora Dags medicinska råd.

Genom sitt yrke träffar han dagligen barn som kämpar med olika sjukdomar och diagnoser, och har även själv nominerat barn till Stora Dagar.

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner