Franka på sjukhusFranka på sjukhus

”Det är okej att bada även om du har en låda i magen”

En dag stannade plötsligt Frankas hjärta. Hennes mamma var med och såg sin dotter falla ihop på skolgården. Franka hade precis fyllt fyra år och hjärtstoppet blev början på lång sjukhusvistelse med okänd utgång. I dag, drygt ett år senare, är livet nästan som vanligt igen. Och samtidigt ganska annorlunda.

Franka har en medfödd hjärtsjukdom som heter CPVT. Om pulsen blir för hög, till exempel vid fysisk ansträngning eller känslotoppar, finns det risk för att hennes hjärta stannar. Under tiden på sjukhus fick hon en hjärtstartare och pacemaker inopererad. ”En låda i magen”, som Franka kallar den. Hon äter medicin tre gånger om dagen. Den är jätteviktig men också stark. Så stark att hon ibland sover 14 timmar direkt efter hämtning på förskolan.

För att peppa Franka att fortsätta orka kämpa nominerade sjukhuspersonalen henne till Min Stora Dag. Det hon önskade sig mest av allt var att få åka färja med familjen och besöka Muminvärlden i Finland.

När jag tänker tillbaka på dagen känner jag mig stolt över att det var en dag speciellt för just mig.

– Det var häftigt att få vara ensam med Muminvännerna innan parken öppnade och de visade runt oss till några olika hus i Mumindalen. Till exempel gick vi in i Hemulens hus för att titta på hans fjärilssamling. När jag tänker tillbaka på dagen känner jag mig stolt över att det var en dag speciellt för just mig, berättar Franka.

Frankas Stora Dag

Nära 200 000 barn i Sverige lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Var med och förverkliga fler drömmar och dagar för barn som Franka. Din gåva gör stor skillnad i deras liv. Eller som Muminmamman uttrycker det i boken Muminpappans memoarer: ”Allting som är trevligt är bra för magen.”

Din gåva ger barn kraft att kämpa

Swisha en gåva idag

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Varför är din gåva till Min Stora Dag så viktig?

– Glädje, förväntan och ljusa minnen att hämta kraft ifrån borde vara en självklar del av varje vårdplan. Svensk barnsjukvård är i världsklass men många behandlingar också är extremt tuffa för barnen. Att få en paus för lek, en upplevelse eller bara tid med familj och kompisar blir livsviktigt för att orka kämpa vidare, berättar Svante Norgren, chef över Astrid Lindgrens barnsjukhus och medlem i Min Stora Dags medicinska råd.

Genom sitt yrke träffar han dagligen barn som kämpar med olika sjukdomar och diagnoser, och har även själv nominerat barn till Stora Dagar.

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner