Mejas stora äventyr: läger vid Höga kusten 

14-åriga Meja som har epilepsi kan sällan göra något på egen hand. Så när hon skulle iväg på äventyrsläger var det första gången hon reste iväg utan sin familj. Det visade sig bli ett fantastiskt äventyr hon sent kommer att glömma.

Först var hon så nervös att hon nästan mådde illa. Men lägret skulle visa sig vara något av det roligaste hon gjort. Meja från Njurunda utanför Sundsvall har haft svårbehandlad epilepsi sedan hon var liten. Det gör hennes frihet väldigt begränsad och tidigare har alltid hennes föräldrar eller ett äldre syskon varit med när hon rest.

Så när Meja skulle iväg på Min Stora Dags äventyrsläger vid Höga kusten hösten 2020 reste hon utan familjen för första gången. Det gjorde att hon hade svårt att hålla nerverna i styr.

”Roligaste jag varit med om”

Men allt det där släppte när hon kom fram och fick träffa de andra deltagare.

– Det var det roligaste jag någonsin varit med om, säger Meja och berättar att hon nästan grät när det var dags att åka hem på söndagen.

Träffade nya kompisar

På lägret möttes tio ungdomar som alla har en allvarlig sjukdom eller diagnos. Det blev en helg där de paddlade kajak, klättrade i berg och lekte runt lägerelden.

Bergsklättringen är något som Meja särskilt tar med sig från lägret, men framför allt är det alla nya vänner hon tänker på.

– Jag träffade massa kompisar som jag saknar jättemycket nu, säger Meja.

Meja klättrar på äventyrslägret

Fick göra sitt eget äventyr

Mejas epilepsi upptäcktes när hennes mormor gjorde familjen uppmärksam på att något inte stod rätt till med Meja. Det var i årskurs tre och Meja hade börjat få attacker där hon blev helt frånvarande. Sedan dess är epilepsin något som påverkat hela hennes liv.

– Det påverkar vår vardag en hel del. Hon kan inte få samma frihet som jämnåriga, hon behöver ha någon med sig i allt hon gör, berättar Mejas mamma Katarina.

”Hon växte oerhört”

Tack vare den medicinska volontären och andra vuxna på plats kunde Meja vara med på Min Stora Dags läger. Hon kunde därför äntligen ge sig iväg på ett alldeles eget äventyr.

– Hon fick frihet och göra något på egen hand utan familjen. Hon fick klara av allt på egen hand och göra sitt eget äventyr. Hon växte oerhört med det, säger Katarina.

Deltagare på äventyrsläget på Höga Kusten 2020

Meja tillsammans med andra deltagare på äventyrslägret.

Vill du också gå på läger?

Min Stora Dags läger finns med flera olika teman, exempelvis sång- och musik, äventyr och e-sport. Vår läger är till för dig som har en allvarlig sjukdom eller diagnos och är mellan 14 och 18 år.

Här kan du läsa mer om våra olika läger och göra en intressanmälan.

Lär dig mer om epilepsi

Här har vi sammanställt information om just epilepsi. Varför får man det? Hur behandlas man och hur kan det vara att leva med epilepsi?

Det och mycket mer svarar vi på här.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner