Frida fick en room makeover från IKEA och Min Stora DagFrida fick en room makeover från IKEA och Min Stora Dag

Frida fick lugnt rum att vila i

10-åriga Frida från Sangis lever med autism och kronisk smärta. Frida som delat rum med sin syster har därför känt ett behov av en egen plats att dra sig undan på. Efter en extra tuff vår fick hon det glädjande beskedet att hon skulle få en room makeover med hjälp av Min Stora Dag och IKEA.

Fridas autism gör det tufft för henne när det blir många intryck och hon kan bli väldigt trött av sociala sammanhang. Under vissa perioder när smärtan är som värst klarar hon inte av att gå till skolan och blir då både ledsen av att ha ont och ledsen för att inte kunna vara i skolan.

Under våren 2020 upplevde Frida mycket smärta och var tröttare än vanligt på grund av en stor järnbrist. Frida ansökte då om att få förvandla sitt rum med hopp om att få en lugn och skön plats att hämta kraft på.

– Det var jobbigt att dela rum med min syster, fast hon är jättesnäll. Det blev för mycket ljud som störde mig, berättar Frida.

Efter tuff start på året vände allt

Frida är ett av hundra barn som i sommar fick chans att skapa sitt drömrum tillsammans med Min Stora Dag och IKEA.

– Frida har ett stort behov av tydlighet, struktur och förutsägbarhet. Hennes hjärna processar allt den ser samtidigt istället för att ta in ett intryck i taget. Ofta blir vardagen ett enda stort brus, vilket leder till att hon tröttas ut oerhört snabbt och kan behöva vila i flera dygn efter en dag med oförutsedda händelser, säger Fridas mamma Jeanette.

”Frida fick nytt hopp och måendet vände”

Efter en tuff start på året vände till slut allt. Jeanette berättar om hur Frida äntligen blev inskriven på sjukhus och fick järninfusion – samtidigt som hon fick besked om att hon skulle få en room makeover.

– Frida fick nytt hopp, måendet vände och hon orkade börja planera sitt nya rum. Det betydde allt för oss, säger Jeanette.

Kan vila i nya soffan

När Frida själv fick bestämma hur hennes nya rum skulle se ut ville hon framför allt ha det lugnt och fint. Hon ville ha lugna färger och mjuka, fluffiga kuddar. Med hjälp av IKEA:s inredare Nina blev rummet precis som hon önskade.

– Nu blir jag glad i mitt rum och kan göra allt jag vill. När jag är trött eller har ont kan jag vila i min nya soffa under värmefilten och lyssna på musik, det är skönt, säger Frida.

Frida fick en room makeover från IKEA och Min Stora Dag

Frida tillsammans med sin pappa och sina syskon.

Frida fick en room makeover från IKEA och Min Stora DagFrida fick en room makeover från IKEA och Min Stora Dag

Fakta om samarbetet med IKEA

Många av barnen vi möter är extra drabbade av pandemin då de har sjukdomar som gör att de är mer infektionskänsliga. För många barn med diagnoser innebär covid-19:s påverkan på livet en stor extra stress. Viktiga rutiner sätts ur spel och den stora oförutsägbarheten kring framtiden kan bli övermäktig.

I dessa tider blir hemmamiljön ännu mer viktig. Tack vare IKEA har hundra barn runtom i Sverige fått en unik chans till att få ett Sommarpaket med en egen room makeover. IKEA är experter på livet hemma och har kunskap om hur rätt inredning, efter varje persons behov och önskemål, kan höja humöret och ge energi.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner