August fick en room makeover av IKEA och Min Stora DagAugust fick en room makeover av IKEA och Min Stora Dag

För August betyder nyinredda rummet lycka

En mycket ovanlig blodsjukdom gjorde att 9-åriga August från Kristianstad var tvungen att genomgå en benmärgstransplantation med sin storebror som donator. På grund av operationen har han behövt spendera mycket tid på sjukhus och i hemmet. Så när August fick skapa sitt drömrum med hjälp av Min Stora Dag och IKEA ville han ha plats för lek, legobyggen och spel.

Redan som 1-åring insjuknade August i typ-1 diabetes. I november 2019 började August sedan kräkas, gå ner i vikt och bli gul i hyn.

– Vi sökte hjälp flera gånger men skickades tillbaka hem, berättar August mamma Hannah.

Till slut var August så dålig att man tog alla prover man kunde för att hitta vad som kunde vara fel. Det visade sig att Augusts lever slutat fungera och han hade drabbats av akut leversvikt.

Fick flyga ambulansflyg

August och hans mamma fick flygas med ambulansflyg till Karolinska i Stockholm där det finns specialistvård för leversjukdomar. August blev uppsatt på väntelista för en ny lever.  Läkarna testade kortison som en sista utväg, vilket hjälpte August och hans lever började sakta återhämta sig.

– Dock är diabetes och kortison en svår kombination och kortisonet ger svåra blodsockersvängningar och gör kroppen insulinresistent, berättar Hannah.

Tyvärr vandrade det som angripit Augusts lever vidare och började istället angripa hans benmärg. Detta ledde till svår aplastisk anemi, en mycket ovanlig blodsjukdom som är dödlig om man inte får ny benmärg. Han genomgick därför en benmärgstransplantation i våras med sin storebror som donator.

August i sitt nya rum från IKEA

Ansökte om en room makeover

I somras ansökte August om ett Sommarpaket med en room makeover från IKEA. Han var ett av hundra barn som fick chansen att göra om sitt rum.

– August har tillbringat det senaste halvåret på sjukhus. Att få ett nytt rum med nya möbler att landa i har varit mycket värdefullt, berättar mamma Hannah.

Mer isolerad på grund av covid-19

Coronaviruset har gjort att August är mer isolerad än vad man normalt är efter en benmärgstransplantation. Efter att han kom hem från sjukhuset kunde han inte lämna hemmet på hela sommaren.

– Det är det värsta man kan uppleva som förälder. Att se sitt barn så dåligt, ledsen och orolig. Att känna sig fullkomligt maktlös och inte kunna göra allt bra igen, säger Hannah.

”Jag vill vara på mitt rum hela tiden”

August själv tycker att benmärgstransplantationen var jobbig eftersom han mådde så dåligt och inte fick vara hemma på länge. När han fick chans att inreda sitt rum ville han därför ha en plats där han kunde hänga, bygga med sitt lego och lyssna på musik.

– Det bästa var att jag fick en ny, hög säng. Mitt rum betyder lycka för mig och jag vill vara på mitt rum hela tiden. Jag sover så gott i min nya säng, berättar August.

August fick en room makeover av IKEA och Min Stora DagAugust fick en room makeover av IKEA och Min Stora Dag

Fakta om samarbetet med IKEA

Många av barnen vi möter är extra drabbade av pandemin då de har sjukdomar som gör att de är mer infektionskänsliga. För många barn med diagnoser innebär covid-19:s påverkan på livet en stor extra stress. Viktiga rutiner sätts ur spel och den stora oförutsägbarheten kring framtiden kan bli övermäktig.

I dessa tider blir hemmamiljön ännu mer viktig. Tack vare IKEA har hundra barn runtom i Sverige fått en unik chans till att få ett Sommarpaket med en egen room makeover. IKEA är experter på livet hemma och har kunskap om hur rätt inredning, efter varje persons behov och önskemål, kan höja humöret och ge energi.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner