Dalia i sitt nya rumDalia i sitt nya rum

Dalia fick drömrum med sänghimmel och myshörna

8-åriga Dalia från Vänersborg har haft en hjärntumör, ”den dumma knölen”, som hon själv kallar det. Dalia är ett av de hundra barn som i sommar fick möjligheten att göra en room makeover tack vare IKEA. När hon fick chans att förvandla sitt rum ville hon skapa en myshörna för henne och hennes gosedjur.

Dalias tumör upptäcktes av en slump när hon ramlade under en skridskotur i december 2019 och slog i huvudet. På sjukhuset konstaterade personalen att hon hade en tumör som tryckte på lillhjärnan.

– Livet har ju vänt 360, inget är som vanligt trots att man har ansträngt sig att leva som vanligt. Men det kommer nog aldrig att bli detsamma igen, ständig oro och skräck spökar i oss alla, berättar Dalias mamma Senada.

Efter diagnosen har Dalia opererats och får nu cellgifter. Hennes sjukdom har gjort att hon varit tvungen att spendera mycket tid på sjukhuset och i hemmet.

”Det är jobbigt, jag vill bara återgå till vanliga Dalia”

– Det är jobbigt, jag vill bara återgå till vanliga Dalia och kunna vara med mina kompisar i skolan. Jag vill kunna gå och göra saker själv igen, inte behöva ta cellgifter som får mig att må så här dåligt, säger Dalia.

Fick chans att förvandla sitt rum

Dalia var en av hundra barn som fick chans att förvandla sitt rum tillsammans med Min Stora Dag och IKEA. När Dalia fick bestämma ville hon skapa ett mer vuxet rum eftersom hon tröttnat på sitt gamla rosa rum. Med hjälp av en inredningsexpert från IKEA fick Dalias rum en sänghimmel, mer förvaring för hennes pysselsaker, en myshörna för gosedjuren och en egen garderob.

– Det betyder mycket. Jag gillar att vara på mitt rum, pyssla och kolla på film i min nya säng med sänghimmel och umgås med mina kompisar här som tycker om mitt rum, säger Dalia.

”Jag gillar att vara på mitt rum, pyssla och kolla på film”

Även för familjen har det nya rummet inneburit ett lyft.

– Rummet betyder oerhört mycket för Dalia och oss. Dessa coronatider har gjort att vi spenderat alldeles för mycket tid i hemmet. En sådan här makeover har blivit ett stort lyft för Dalia och gjort att hon faktiskt vill spendera mer tid hemma, säger mamma Senada.

Dalia i sitt nya rumDalia i sitt nya rum

Fakta om samarbetet med IKEA

Många av barnen vi möter är extra drabbade av pandemin då de har sjukdomar som gör att de är mer infektionskänsliga. För många barn med diagnoser innebär covid-19:s påverkan på livet en stor extra stress. Viktiga rutiner sätts ur spel och den stora oförutsägbarheten kring framtiden kan bli övermäktig.

I dessa tider blir hemmamiljön ännu mer viktig. Tack vare IKEA har hundra barn runtom i Sverige fått en unik chans till att få ett Sommarpaket med en egen room makeover. IKEA är experter på livet hemma och har kunskap om hur rätt inredning, efter varje persons behov och önskemål, kan höja humöret och ge energi.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner