Hur vill barnen bli bemötta av vuxna?

Hur är egentligen en bra vuxen? Min Stora Dags Barn- och ungdomsråd reder ut hur en bra vuxen bör agera.

Vårt expertråd Barn-och ungdomsrådet har i en workshop ledd av barnrättsexperten Åsa Ekman diskuterat vad som kännetecknar en bra vuxen, och en dålig vuxen.

Rådet har tagit fram två stereotypiska vuxna. Karaktärerna är påhittade men baserade på riktiga personer som alla i rådet har stött på genom åren. Stereotyperna kallar de för Glada John och Arga Lisa. Modellen har tagits fram för att få vuxna att diskutera och fundera på sitt bemötande och syn på barn.

Här nedan hittar du en tipslista från Min Stora Dags Barn- och ungdomsråd som beskriver hur vuxna bör och inte bör agera.

Genom modellen vill rådet få vuxna att förstå att de är Glada John som barn och unga vill möta.

En glad smileyEn glad smiley

Glada John

Ger dig en kämpaglöd. Ger inte upp. Respekterar att han inte vet allt hela tiden. Underbar. Ett leende på läpparna. Bra lyssnare. Positiv. Bryr sig. Vill ens eget och andras bästa. Mogen. Samarbetsvillig. Öppen för förslag. Tänker på oss. Omsorg. Vänskapsband. Tar dig på allvar. Bra kompis. Härliga. Har energi. Ger dig komplimanger. Strålar som en sol. Rolig. Bra på att prata. Hittar lösningar. Har energi. Hjälpsam. Glad. Härlig. Älskar en för den man är. Stöttande. Finns där. Har förståelse. Frihet. Lugn. Snäll. Tänker på en.

Arga Lisa

Gör inte sitt jobb. Iskall. Tänker inte på barnens bästa. Ingen förståelse. Kommer inte överens. Accepterar inte läget. Vill inte väl. Jämför med andra. Gapar och skriker på en. Stirrande. Tror de kan bäst. Oförstående. Har ej medkänsla. Frågar inget. Självisk. Inte lyssnar. Bedömer fel. Elak. Korkade. Slåss. Tror hen själv vet bäst. Bryr sig inte. Bossig. Negativ. Fördummande. Sträng. Arg. Trångsynt. Konkurrerar med andra. Självupptagen. Favoriserar. Tjurig. Respektlös. Hemska. Fördomsfull. Otrevlig. Argsint. Känslokall. Kaxig.

En smiley som är upp och nedEn smiley som är upp och ned

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner