Mottagare av Mitt Stora Stöd Rebeccah, samt Mira och hennes mamma Maria som nominerat.Mottagare av Mitt Stora Stöd Rebeccah, samt Mira och hennes mamma Maria som nominerat.

Mitt Stora Stöd

Vi på Min Stora Dag vill uppmärksamma vård- eller omsorgspersonal som finns i vardagen för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Varje år delar vi därför ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd den 13 november på World Kindness Day.

Utmärkelsen delas ut till någon som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt stöttar ett barn eller en ung person med en allvarlig sjukdom eller diagnos. I år är det endast vård- eller omsorgspersonal som kan få utmärkelsen.

Vinnaren av 2022 års utmärkelse är Rebeccah Carlström, psykiatrisjuksköterska på BUP i Örnsköldsvik.

Psykiatrisjuksköterska på BUP får årets utmärkelse

”Under denna svåra tid kändes det som om hon var vår livlina”. Den formuleringen gick rakt in i juryns hjärta och avgjorde beslutet bland hundratals nomineringar. Den otröttliga psykiatrisjuksköterskan Rebeccah Carlström är därför årets mottagare av Mitt Stora Stöd.

Nomineringen av Rebeccah Carlström kom från Örnsköldsvik, från 15-åriga Mira och hennes mamma Maria. Mira har en tuff vardag med adhd. Det har betytt många besök hos BUP och kämpiga år innan familjen hittat rätt väg framåt.

– Under den svåra perioden i skolan så var Rebeccah vårt stora stöd och vår livlina. Att få åka till BUP var som en oas både för Mira och oss. Det var en otroligt svår period och utan stödet från Rebeccah och BUP vet jag inte hur det hade varit, säger Maria.

Rebeccah Carlström får Mitt Stora Stöd 2022Rebeccah Carlström får Mitt Stora Stöd 2022

Tidigare vinnare

Ta del av fantastiska historier om senaste årens pristagare.

Moster Marielle är Moster Marielle är
2021: Marielle Kitti

Elsas moster Marielle Kitti har funnits där för hela familjen genom oro och tuffa operationer. Hon har otröttligt tröstat och visat att livet kan bli bra trots svårigheter.

– Jag kan räkna upp otaliga gånger hon har ställt upp för oss, säger Elsas mamma Madeleine.

Läs mer
Susanne Eriksson tillsammans med Sebastian.Susanne Eriksson tillsammans med Sebastian.
2020: Susanne Ericsson

Susanne Ericsson har varit ett ovärderligt stöd för CP-skadade Sebastian och hans familj. Ett så viktigt stöd att familjen kallar henne för en skyddsängel.

– Utan henne hade vi aldrig klarat av att ta hand om vår son, berättar Sebastians mamma Caroline.

Läs mer
Mats Hildén fick utmärkelsen Mitt Stora Stöd 2019Mats Hildén fick utmärkelsen Mitt Stora Stöd 2019
2019: Mats Hildén

Victor har i stort sett växt upp i sjukhusmiljö och hans unga liv har varit hårt prövat. Lekterapeuten Mats har funnits där under hela resan.

– Med sin lyhördhet och sitt sätt att vara, har Mats lyckats lyfta inte bara vår son utan hela familjen, säger Victors mamma Helena.

Läs mer

Juryn 2022

Årets jury består av fyra personer som alla är engagerade i Min Stora Dag på olika sätt.

Tobbe Blom, jurymedlem Mitt Stora StödTobbe Blom, jurymedlem Mitt Stora Stöd

Tobbe Blom

Trollkarl och programledare

Vad ser du mest fram emot i juryarbetet?
Det är en DRÖM att få läsa om så fina människor som engagerar sig i andra på sätt man knappt tror var möjligt!

Hur kommer det sig att du är engagerad i Min Stora Dag?
Jag har gått ”hand i hand” med Min Stora Dag i mer än 15 år.

Vad betyder det för dig att få lyfta vardagshjältar genom arbetet med Mitt Stora Stöd?
Otroligt mycket, det är SÅ kul att kunna uppmärksamma de olika hjältarna.

Susanne Lindén, jurymedlem Mitt Stora StödSusanne Lindén, jurymedlem Mitt Stora Stöd

Susanne Lindén

Head of Family Weeklies Aller media

Vad ser du mest fram emot i juryarbetet?
Att få beröras och imponeras av de hjältar som nomineras. Och såklart att få glädja en vinnare som förhoppningsvis kan inspirera andra till att bli ett stöd och en hjälte i vardagen.

Hur kommer det sig att du är engagerad i Min Stora Dag?
Jag har följt Mina Stora Dags arbete och imponerats av hur mycket positiva och viktiga saker organisationen gör för barn som har det tufft. Att på minsta lilla sätt kunna stötta det känns som ett rent privilegium.

Vad betyder det för dig att få lyfta vardagshjältar genom arbetet med Mitt Stora Stöd?
I mitt arbete som chefredaktör (för Allers, Allas, Hemmets Veckotidning, Året Runt och allas.se) brinner jag och mina medarbetare för att lyfta vardagshjältar. I samhället generellt och i sociala medier finns ofta ett väldigt kändisfokus. Men det finns så många ”vanliga människor” som förtjänar uppmärksamhet, som har viktiga historier att berätta och som ofta utför hjältedåd i det tysta. Mitt Stora Stöd går hand i hand med det!

Gry Forssell, jurymedlem Mitt Stora StödGry Forssell, jurymedlem Mitt Stora Stöd

Gry Forssell

Programledare på Mix Megapol samt podcasten ”Kvartssamtal med Gry Forssell med vänner”

Vad ser du mest fram emot i juryarbetet?
Att få ta del av och inspireras av de fantastiska och osjälviska insatser som görs dagligen, men som man tyvärr får höra och läsa om alldeles för sällan.

Hur kommer det sig att du är engagerad i Min Stora Dag?
Jag har genom åren kommit i kontant med Min Stora Dag genom olika arrangemang de har gjort för barn, dels på Mix Megapol men också på Sommarkrysset och andra program på TV4. Så när jag fick frågan om att vara med och engagera mig mer så var det ingen tvekan om saken.

Vad betyder det för dig att få lyfta vardagshjältar genom arbetet med Mitt Stora Stöd?
Just det att det behövs att vi lyfter fram alla fantastiska människor som dagligen gör saker för andra, utan minsta tanke på att det ska gagna dem själva. Och jag tror att det kan vara livsavgörande insatser som de här människorna utför och står för.

Jennifer McShane, jurymedlem Mitt Stora StödJennifer McShane, jurymedlem Mitt Stora Stöd

Jennifer McShane

Generalsekreterare Min Stora Dag

Vad ser du mest fram emot i juryarbetet?
Mitt Stora Stöd är en av årets höjdpunkter för oss som arbetar på Min Stora Dag. Det är alltid en glädje, tröst och inspiration att arbeta med Mitt Stora Stöd och det är enormt hjärtevärmande att ta del av alla berättelser om personer som varit stöd till behövande barn och deras familjer.

Hur kommer det sig att du är engagerad i Min Stora Dag?
Jag är generalsekreterare på Min Stora Dag sedan hösten 2018 och brinner för vår målgrupp och alla barn som har det kämpigt. Jag vet av egen erfarenhet hur utmanande vardagen för de här barnen och deras familjer kan vara. Att få chansen att bidra till Min Stora Dags verksamhet och göra positiv skillnad för många barn är väldigt meningsfullt på så många plan. Det är en ynnest att varje dag få vara med och både skapa glädjefyllda upplevelser för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser, men även få möta och uppmärksamma de många vardagshjältar som finns.

Vad betyder det för dig att få lyfta vardagshjältar genom arbetet med Mitt Stora Stöd?
Massor! I vårt arbete möter vi så många vardagshjältar som peppar och stöttar under tunga timmar av mediciner, prover, väntan och oro. Personer som på ett osjälviskt, omtänksamt och positivt sätt hjälper och stärker livskvalitén för unga personer med en allvarlig sjukdom eller diagnos. De är förebilder för oss alla och dem vill vi uppmärksamma och belöna genom Mitt Stora Stöd.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner