Glädje är livsviktigt.

Det ser vi varje dag i den respons vi får från barn, familjer och vårdkontakter. Glädjen från en Stor Dag ger uppmuntran och kraft att orka fortsätta kämpa i en tuff vardag.

Vi på Min Stora Dag vet hur viktigt glädje är och ser vilken skillnad det gör för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Att få den där viktiga glädjefyllda pausen kan ge barnet den där extra kraften som behövs för att orka kämpa vidare – för ibland behövs mer än mediciner och behandlingar.

I vår kontakt med sjukvården, våra samtal med familjer och helt enkelt i allt vårt dagliga arbete får vi bekräftelse på att glädje faktiskt är livsviktigt. Nu vill vi dela med oss av den här glädjen till er!

Här nedan kan du ta del av flera glädjefyllda berättelser. Möt representanter från sjukvården som ser hur Min Stora Dag gör skillnad för deras patienter, familjer som berättar om otroligt viktiga pauser och barn som fått den där extra kraften från en glädjefylld Stor Dag. Läs mer och gläds du också.

Länge leve glädjen!

Alice firade tillfrisknande med storslaget kalas

Glädjen var stor när Alice bjöd in sina vänner på ett så kallat ”friskkalas”!

Alice är sju år och har varit sjuk i leukemi. För att fylla på med glädje och kraft efter sjukdomsperioden nominerade Alices läkare henne till en egen Stor Dag.

Det blev en dag fylld med skratt, glädje och roliga överraskningar.

– Man känner en tacksamhet, det är jättestort. Både för oss och för henne, säger Alice pappa.

Lekterapeuten Ann: ”Lek är livsviktigt”

I nästan 20 år har Ann Elmqvist Fridh hjälpt Min Stora Dag genom att förmedla kontakt med barn i behov av en glädjefylld upplevelse.

I sin roll som enhetschef i barnsjukvården på Skånes universitetssjukhus vet Ann hur viktig och betydelsefull en glädjefylld paus kan vara. Hon har bland annat ansvar för lekterapin på sjukhusen. Där har Ann själv fått uppleva hur barnen får en stunds återhämtning och sett hur leklusten återigen tänds i ögonen.

– Att kunna lämna avdelningen och komma till en miljö med möjlighet till ostörd lek, aktivitet, vila eller skapande ger barnet goda förutsättningar till läkande, berättar Ann.

Mellofesten fick Elsa att hoppa i sjukhussängen

Det blev ett ordentligt kalas när Min Stora Dag ordnade fest i samband med finalen av Melodifestivalen. På plats var flera förväntansfulla barn och familjer för att gå på show och uppleva mellokänslan tillsammans.

Elsa, 10 år, var en av dem som var med under dagen. Hon var inlagd på sjukhus när hon fick veta att hon skulle få vara med på mellofesten.

– Jag blev jätteglad och hoppade i sängen, berättar hon.

”Väldigt skönt att ta en paus”

August är 14 år och lever med tvångstankar och tvångshandlingar.

Han var en av nio ungdomar som var med på Min Stora Dags äventyrsläger vid Höga kusten 2021. För honom blev lägret en välbehövlig och glädjefylld paus.

– Jag tycker att det är otroligt att de gör det här, för när man har det jobbigt så tar det upp hela ens vakna tid. Då är det väldigt skönt att kunna ta en paus.

Leenden och glädjetårar bland Mats patienter

Mats Lindvall är lekterapeut på Sunderby sjukhus strax utanför Luleå. På lekterapin får barn som vistas på sjukhus en chans att koppla av från sjukhusmiljön och istället ägna sig åt lek.

Min Stora Dag har ett nära samarbete med landets lekterapier och Mats har själv sett hur Stora Dagar gjort skillnad för hans patienter.

– Jag ser på barnens leenden, och föräldrarnas glädjetårar när de får veta att de ska få en Stor Dag att det finns ett riktigt behov av den typen av insatser. De kan prata länge om sin upplevelse och ta med sig den glädjen, berättar Mats.

Så här gör en Stor Dag skillnad

En Stor Dag ger barnen uppmuntran, självförtroende och inspiration att fortsätta kämpa. För när vardagen är svår och kretsar kring mediciner och behandlingar så blir en glädjefylld upplevelse en viktig paus.

Här har vi samlat flera områden där vi ser att en Stor Dag gör stor skillnad.

Ge kraft till barn som kämpar

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner