Det här är reumatism

Vad är reumatism?

Reumatism omfattar cirka 80 olika sjukdomar som främst påverkar rörelseorganen, inklusive leder, muskler och skelett. Denna kroniska sjukdom kännetecknas av inflammation i en eller flera leder, vilket leder till smärta, svullnad och nedsatt rörlighet. 

Hos unga kan vissa reumatiska sjukdomar även påverka andra organ som hjärta och blodkärl, vilket gör tidig diagnos och behandling avgörande för att förebygga långsiktiga komplikationer. 

Trots att reumatism ofta förknippas med vuxna, drabbas även barn och ungdomar. Den vanligaste formen hos yngre är Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA), som särskilt påverkar barn och tonåringar. Tidig upptäckt och rätt behandling kan förbättra livskvaliteten för dem som lever med denna form av reumatism. 

Hur påverkas livet när man har reumatism?

Ledvärk och stelhet är vanliga symtom hos barn med reumatism och kan kraftigt begränsa rörelseförmågan. Det gör vardagliga aktiviteter som att leka eller delta i idrott utmanande. Den konstanta smärtan påverkar även sömn och humör, vilket kan skapa problem med koncentration och beteende i skolan. 

För många barn med reumatism blir sjukdomen en del av deras identitet, vilket påverkar självbilden. Att leva med en kronisk sjukdom kan skapa känslor av isolering och ensamhet. Många känner sig annorlunda från sina friska kamrater och kan ha svårt att fullt ut delta i sociala aktiviteter. 

Även för föräldrar kan det vara en stor utmaning att hantera barnets vårdbehov i balans med vardagslivet. Regelbundna läkarbesök, medicinering och terapier kan vara både tidskrävande och stressande. 

Juvenil Idiopatisk Artrit, JIA

JIA är den vanligaste formen av reumatism hos barn och ungdomar och kännetecknas av ledsmärta, svullnad och stelhet, vilket kan leda till nedsatt rörlighet. 

En av de största svårigheterna för barn och unga med JIA är den dagliga smärtan och stelheten. Oftast är det på morgonen eller efter perioder av fysisk inaktivitet eller när man har varit alldeles för stillasittande under en dag, till exempel i skolan. 

Att leva med JIA medför flera utmaningar och påverkar inte bara barnets fysiska hälsa utan kan även bidra till försämrad psykisk hälsa. Ofta kan man känna sig trött, speciellt när sjukdomen är i en aktiv fas. Man blir även trött av att ha ont i längre perioder.  

Behandlingen av JIA syftar till att minska inflammation, kontrollera smärta och förbättra funktionsförmågan. Den kan innefatta läkemedel som icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAID) och sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARDs). Fysioterapi är också en central del av behandlingen, då det hjälper barnen att behålla och förbättra rörligheten i lederna samt motverka stelhet och långvariga funktionsnedsättningar. 

Våra källor – här kan du läsa ännu mer

Reumatikerförbundet
Unga reumatiker  
1177

Ansök om en Stor Dag

Har du eller ditt barn en hjärtsjukdom? Om du är mellan 4 och 17 år och har en allvarlig sjukdom eller diagnos kan du ansöka om en Stor Dag.

Här kan du se vilka Stora Dagar det går att ansöka om just nu.

11-åriga Majken har juvenil dermatomyosit

Roliga minnen är en livsviktig del av varje vårdplan. För 11-åriga Majken som har juvenil dermatomyosit innehåller vårdplanen bland annat cellgifter, immunglobulin – och ett besök på Liseberg.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner