Det här är mag- och tarmsjukdomar

Vad är en mag- och tarmsjukdom?

Det är mycket vanligt att barn och unga får mag- och tarmsymtom. Det finns tre typer av smärtdominerade mag- och tarmsjukdomar; irritabel tarm, funktionell buksmärta och funktionell dyspepsi. För att få diagnosen måste barnet ha haft ont minst en gång i veckan under minst två månader. För IBS måste smärtorna vara kopplade till förändringar i avföringsmönster eller att det känns bättre efter att man varit på toaletten. 

Mag- och tarmsjukdomar är vanliga och förekommer hos 10–25 procent av barn och unga. Väldigt få barn och unga får diagnosen på vårdcentralen, medan det är vanligare att söka vård för dessa problem på barn- och ungdomsmottagningar eller barngastroenterologiska mottagningar. 

Hur påverkas man?

Den påverkan som barn och ungdomar upplever av mag- och tarmsjukdomar kan vara omfattande. Det kan handla om fysiska besvär som smärta och trötthet. I sin tur kan det påverka barns förmåga att koncentrera sig och delta i skolarbetet. Men även den psykiska påverkan kan vara betydande, med känslor av isolering, skam och frustration över att inte kunna delta i aktiviteter som andra i samma ålder gör. 

Tabun kring mag- och tarmsjukdomar kan göra det svårt för elever att prata om sina symtom och behov, och många kämpar i det tysta utan stöd och förståelse. Bristfällig tillgång till toaletter i skolan kan vara en stor utmaning för barn med mag- och tarmsjukdomar. För dem är tillgång till rena och fräscha toaletter vid behov avgörande för att undvika obehag och smärta. Skolans begränsningar kan förvärra situationen och öka stressen hos unga med denna typ av sjukdom. 

Några vanliga mag- och tarmsjukdomar

De vanligaste mag- tarmsjukdomarna (IBD) är Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.  

Crohns sjukdom

Chrons är en form av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), den är kronisk och kan förekomma på olika ställen i mag-tarmkanalen. Vanligast är inflammationen lokaliserad till den nedre delen av tunntarmen eller övre delen av tjocktarmen. De vanligaste symptomen inkluderar lösa avföringar, viktnedgång och ibland blod i avföringen. Sjukdomen kan påverka olika delar av tarmen och orsaka inflammation i hela tarmväggen, vilket kan resultera i trånga partier och smärta. Ungefär 20 000 till 35 000 svenskar lider av Crohns sjukdom, och varje år diagnosticeras cirka 750 nya fall. De flesta drabbade är mellan 15 och 30 år. 

Den vanligaste behandlingen för Crohns sjukdom är medicinering. Eftersom sjukdomen inte kan botas är målet med behandlingen att hålla den under kontroll genom att försöka stoppa akuta inflammationer och även förebygga nya, det kallas för remission. Vilket läkemedel som används varierar från person till person. 

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen. Vanliga symtom är blod i avföringen, diarréer och en känsla av brådska att hinna till toaletten. Tillståndet är kroniskt och försvinner inte av sig självt, men med rätt behandling kan många leva utan större besvär. Läkemedelsbehandlingen syftar till att läka inflammationen och minimera symtomen. I sällsynta fall kan tjocktarmen behöva opereras bort, men de flesta med ulcerös kolit slipper operation. Behandlingen botar inte sjukdomen men kan ge symtomlindring.

Våra källor – här kan du läsa ännu mer

Mag- och tarmförbundet
1177  

 

Ansök om en Stor Dag

Har du eller ditt barn en mag- och tarmsjukdom? Om du är mellan 4 och 17 år och har en allvarlig sjukdom eller diagnos kan du ansöka om en Stor Dag.

Här kan du se vilka Stora Dagar det går att ansöka om just nu.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner