Viktors Stora DagViktors Stora Dag

“Jag vill ta körkort” 

När Viktor var 16 år drabbades han av meningokock sepsis, en infektionssjukdom orsakad av aggressiva bakterier som kan orsaka hjärnhinneinflammation och sepsis. Idag är Viktor 18 år och kvadrupel amputerad och har precis tagit körkort.

En kväll efter en träning kom Viktor hem för att han kände sig dålig. Strax efter det förstod hans mamma att Viktors tillstånd var allvarligt och de åkte akut med honom till sjukhuset där han sövdes ned i 11 veckor.

Sjukdomen har en snabb progression och en kraftig påverkan på kroppens organ. Under den tid då Viktor var nedsövd spreds bakterierna från hans yttersta kroppsdelar in mot kroppen,. Det gjorde att den enda möjligheten att rädda Viktors liv var att amputera både armar och ben samt transplantera 70% av hans hud.

Trots alla de utmaningar och dramatiska förändringar i sitt liv behåller Viktor hoppet. Efter operationerna satte han upp delmål för sig själv om hur han skulle kunna återvända till sitt gamla liv så mycket som möjligt. Ett av dessa delmål var att ta körkort, precis som han hade tänkt sig när han fyllde 18 år. För att ta körkortet krävdes dock specialanpassade körlektioner och en bil som mötte hans unika behov.

Viktors Stora Dag

Vi på Min Stora Dag ser glädje som en del av varje vårdplan. För Viktor, som har kämpat sig igenom denna svåra sjukdom och som fortfarande har en lång väg att gå, innehåller vårdplanen bland annat rehabilitering och att ta körkort. På sin Stora Dag önskade Viktor sig körlektioner på en körskola med specialanpassade bilar – och några veckor senare hade Viktor sitt körkort i handen! 

Det känns skitbra! 

Viktors föräldrar beskriver året på sjukhuset som tufft, med intensiv rehabilitering och många timmar på sjukhuset, samtidigt som många förändringar behövde göras hemma. Trots detta börjar de nu hitta en slags balans i vardagen och tar steg i rätt riktning.

När vi frågade Viktor hur det kändes att ta körkortet, svarade han: ”Det känns skitbra!”

Tack till alla Min Stora Dags givare som gör det möjligt för barn och unga som Viktor att kunna uppfylla sina önskningar!

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner