Olivias Stora DagOlivias Stora Dag

”Jag har drömt om att besöka Blå Lagunen”

Olivia, 17 år från Bankeryd, har haft Hodgkins Lymfom vilket är en typ av lymfkörtelcancer. Ända sedan hon var liten har hon drömt om att resa till Island. När hon blev nominerad till en Stor Dag av sjuksköterskan Anna-Lena så gick Olivas dröm i uppfyllelse.

Det var under hösten 2019 som Olivia började känna sig mer trött än vanligt. Under håltimmarna gick hon hem från skolan för att vila och senare under hösten började hon hosta oprovocerat. I november hittade hon en liten knöl, som en ärta, över sitt vänstra nyckelben. Hon visade den för sin mamma som ringde vårdcentralen. Vårdcentralen trodde den var ofarlig och förmodligen en fettknöl eftersom den var smärtfri och kunde flyttas lite. Olivia fick ändå en tid i december för att kolla upp knölen.

Fram till dess hann det hända mycket. Olivia fick feber, märkte att knölen började växa väldigt fort och hon svettades mycket under nätterna. Hon gick ned mycket i vikt och började blöda i munnen. Till slut var knölen sju centimeter stor. Trots det var Olivia övertygad om att hon hade influensa och att det var en fettknöl.

Väl på vårdcentralen fick de veta att Olivia hade låga blodvärden och var mer sjuk än i en influensa. De fick åka till sjukhuset för att ta fler tester och blodprov. På kvällen var Olivias familj samlad på ett av sjukhusrummen när en barnläkare kom in och sa att Olivia hade en elak knöl.

I det ögonblicket föll min värld samman och jag var helt förkrossad.

– Jag förstod inte begreppet elak knöl som cancer utan tänkte att man bara kunde ta bort den. Så jag sa till läkaren ”bara ta bort den” men han svarade ”det är cancer”. I det ögonblicket föll min värld samman och jag var helt förkrossad. Jag var beredd på döden, berättar Olivia.

 

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Olivias Stora DagOlivias Stora Dag

Men Olivias cancerbehandling gick bra. Cancern hade en väldigt god prognos vilket gjorde att hon kände hopp genom hela processen.

En biverkning man kan få av behandlingen är osteonekros, vilket väldigt enkelt förklarat betyder att skelettet dör. Denna biverkning uppkommer på grund av den enorma mängd kortison man äter under behandlingen. Ett år efter att behandlingen var klar fick Olivia just detta. Biverkningen gjorde att hon helt fick sluta springa för att det döda skelettet skulle kunna omvandlas till ärrvävnad och för att hon inte skulle få någon fraktur vid knälederna.

Det här vände mitt liv totalt en gång till efter cancern.

– Det här vände mitt liv totalt en gång till efter cancern. Under den här tiden spelade jag tennis fem dagar i veckan, samtidigt som jag sprang och styrketränade för att verkligen försöka satsa på min tennis efter cancern. När jag helt abrupt var tvungen att sluta kändes mitt liv helt tomt och trist. Min största passion i livet var förbjuden för mig att utöva och inget annat kändes riktigt meningsfullt. Jag tyckte livet var så orättvist, då jag först gått igenom en cancerbehandling och sedan fick det här ett år senare, säger Olivia.

Under nio månader var Olivia helt begränsad från löpning och sporter där man springer. I juni 2022 kunde hon äntligen börja jogga lite försiktigt någon gång i veckan.

– Det gjorde mig överlycklig och jag tog genast på mig löparskorna för att springa ett par kilometer. Till hösten började jag spela tennis en gång i veckan och allt kändes mycket lättare. Idag är jag nästan inte alls begränsad, men jag kommer aldrig mer ta min kropp eller hälsa för given!

I mars 2023 var det dags för Olivias Stora Dag som hon hade blivit nominerad till. Hennes dröm kunde äntligen gå i uppfyllelse. Det blev en resa till Island fullproppad med naturupplevelser så som att se vattenfall, de välkända gejsrarna och självklart ett varmt och härligt besök i den Blå Lagunen.

Resan kändes som en segerfest för att fira att min cancer var borta.

– Cancern och osteonekrosen är verkligen topp 1 sämsta saker som hänt i mitt liv. Men ur all den skiten, alla tårar och allt kämpande kom en resa till Island. Resan har visat mig att ur något hemskt och tragiskt kan något fantastiskt komma. Resan kändes som en segerfest för att fira att min cancer var borta och för att min osteonekros var mildare än förut. Särskilt eftersom jag fick välja vad jag ville göra. Inte någon läkare, ingen förälder utan bara jag fick välja vad jag ville göra. Det betydde mycket eftersom man under sin sjukdomsperiod ständigt följer läkarnas råd, säger Olivia.

En dag för att orka flera
Min Stora Dag uppfyller önskningar för barn som lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Betydelsen kan inte underskattas. Många läkare vittnar om hur förväntan, glädje och ljusa minnen stärker barnens återhämtning och läkning. Att känslan av utvaldhet ger extra kraft att tackla en tuff vardag.

Tack alla givare som bidragit till att Olivia fick sin önskan uppfylld!

 

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar

Just nu kämpar 200 000 barn i Sverige med en allvarlig sjukdom eller diagnos. En Stor Dag ger en livsviktig paus att hämta kraft ifrån. En dag för att orka flera.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner