En Stor Dag lever kvar: Ludvigs möte med fotbollsidolerna

Vanligtvis hade han suttit bänkad framför tv:n, men den här dagen var sjuårige Ludvig långt från tv-soffan. Han var istället mitt bland sina hjältar. Det var dagen då han fick träffa det svenska herrlandslaget i fotboll, göra mål på Robin Olsen och såklart – gå in med självaste matchbollen inför en fullsatt arena. Trots att den Stora Dagen utspelade sig för mer än två år sedan hämtar Ludvig fortfarande kraft från upplevelsen.

Hur är det att träffa sina största idoler? Att spela fotboll på mäktiga Friends Arena? Det vet Ludvig från Hudiksvall allt om. Han har en muskelsjukdom som gör att orken snabbt tar slut, men det stoppar honom inte från att drömma om en karriär som fotbollsproffs.

– Min dröm är att spela här på Friends Arena, berättar Ludvig när han två år efter sin Stora Dag är tillbaka på arenan.

Den här dagen är arenan tom på folk, men Ludvig minns sin Stora Dag som om det vore igår. Det var EM-kval, Sverige skulle möta Norge – och Ludvig var den som skulle gå in med matchbollen.

– När jag skulle gå ut med bollen var det lite läskigt, det var så många i publiken så jag blev nervös. Sen kom alla fotbollsspelare och gjorde high five och klappade mig på huvudet, berättar Ludvig.

– Det pirrade i hela kroppen, sedan tänkte jag ”det är bara att göra det!”

Hämtar fortfarande kraft från dagen

Hand i hand med fotbollsspelarna stegade han in på planen inför en fullsatt arena. Rullstolen, ”rullen” som Ludvig kallar den, fick stå kvar i kulisserna.

– När jag tycker saker är läskigt så tänker jag på att jag gått in för ett fullsatt Friends Arena, då klarar jag det här också, berättar Ludvig.

Ludvig har en muskelsjukdom som heter nemalin myopati. Sjukdomen gör att han behöver balansera sin energi för att den inte ska ta slut. För att orka i vardagen finns rullstolen som hjälp.

Ludvig och Sixten på Friends arena

Ludvig tillsammans med sin bror Sixten.

I publiken satt föräldrarna – ”overkligt”

Med under dagen fanns Ludvigs mamma Therese, pappa Marcus och bror Sixten. De kunde se glädjen i Ludvigs ögon när han fick kika in i omklädningsrummet, prata med spelarna innan matchen och spela fotboll med idolerna.

När det var dags för Ludvig att gå in med matchbollen satt de spända i publiken.

– Det var overkligt att se honom gå in där på planen, hur han övervann nervositeten och vände det till en styrka. Man såg direkt att det är något han kommer att bära med sig som en kraft i livet, som påminner om att han klarar allt, berättar pappa Marcus.

Kraft och glädje som varar länge
Vill du också vara med och skapa oförglömliga upplevelser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser? Ge en gåva som lever kvar! Swisha din gåva till 900 51 33 och stöd Min Stora Dags arbete.

Ge en dag för att orka flera

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

200
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner