Det här är diabetes
Det finns två typer av diabetes: typ 1 och typ 2.
Vad är typ 1-diabetes?
Typ 1-diabetes är en livshotande, obotlig sjukdom där kroppen inte själv kan producera insulin. Vi kan inte leva utan insulin. Över 50 000 människor i Sverige lever med denna autoimmuna sjukdom (autoimmun: kroppens immunförsvar attackerar kroppens egna vävnader) och ca 900 barn insjuknar i typ 1-diabetes varje år.
Enkelt förklarat innebär typ 1-diabetes att immunförsvaret attackerar de celler som producerar insulin. Insulin är ett tillväxthormon. Insulinet finns för att vår kropp ska kunna ta upp socker (glukos) ifrån blodet och sen komma in i kroppens andra celler och ge dem energi. Brist på insulin bidrar till att cellerna inte kan ta upp glukos, och cellen hamnar i svältläge. Barn och unga med typ 1-diabetes måste tillföra insulin genom sprutor eller insulinpumpar, livet ut, för att överleva.
Varför får man diabetes?
Orsakerna till typ 1-diabetes är fortfarande oklara. Sjukdomen kan inte förebyggas och är inte relaterad till kost eller fysisk aktivitet. Det forskarna vet är att insulinbristen beror på en kombination av arv och andra okända faktorer. 90 procent av de drabbade har ingen nära släkting med sjukdomen, vilket gör det svårare att förstå varför man drabbas av diabetes.
Snabba fakta om typ 1-diabetes
- Orsak okänd
- Livshotande och obotlig
- Kräver livslång insulinbehandling och kontroll av blodsockernivåer
- Ingen åldersgräns för drabbade
- Risk för komplikationer och förkortat liv trots förbättrad behandling
- Sverige är ett av de mest drabbade länderna, efter Finland
Symtom hos barn med typ 1-diabetes
- Ökad urinering, ibland med nattlig inkontinens eller behov att gå på toaletten ofta.
- Barnet är mer törstig än vanligt.
- Snabb viktnedgång, illamående eller buksmärtor.
- Trötthet och irritation
- Synrubbningar och suddig syn.
- Snabb andning och acetonlukt från munnen.
- Svampinfektioner i munnen eller underlivet.
- Sjukdomen kan debutera redan från ett par månaders ålder.
Vad är typ 2-diabetes?
Typ 2-diabetes är oftare påverkat av arv, matvanor och fysisk aktivitet jämfört med typ 1-diabetes. Vid typ 2-diabetes producerar inte kroppen tillräckligt med insulin eller så reagerar cellerna inte tillräckligt på det insulin som produceras. Det resulterar i att sockret stannar i blodet och inte kan tas upp av cellerna för att användas som energi.
Typ 2-diabetes blir allt vanligare hos barn och unga. Tidigare var denna typ av diabetes ovanlig hos unga, men övervikt, mindre balanserade matvanor och minskad fysisk aktivitet har ökat risken.
Arv spelar också en roll; om det finns typ 2-diabetes i familjen ökar risken för att barn ska drabbas. Att utveckla typ 2-diabetes som barn är särskilt farligt eftersom höga blodsockernivåer kan skada kroppens organ tidigt.
Hur är det att leva med diabetes? Hur påverkas man när man lever med typ 1-diabetes?
Att leva med typ 1-diabetes är komplicerat och allvarligt. För att hantera sjukdomen i vardagen krävs både kunskap och kompetens hos föräldrarna och andra vuxna i barnets närhet. I de tidiga åren vilar ansvaret framförallt på föräldrarna, men med tiden blir även syskon, förskolan och skolan viktiga för barnets stöd och omsorg. Alla runt barnet måste vara medvetna om sjukdomen för att kunna agera snabbt och korrekt om barnet drabbas av hypoglykemi.
Hypoglykemi och Hyperglykemi är två farliga tillstånd som kan drabba den som har diabetes. Både högt och lågt blodsocker kan få allvarliga konsekvenser och i värsta fall kan det vara livshotande. Hypoglykemi, lågt blodsocker, uppstår när det finns för mycket insulin i blodet, vilket kan leda till medvetslöshet, även känt som insulinkoma. Hyperglykemi, högt blodsocker, sker när det finns otillräcklig insulintillförsel, och om detta tillstånd inte behandlas med insulin kan det också leda till medvetslöshet, även kallat diabeteskoma. Det är viktigt att övervaka och hantera blodsockernivåerna noggrant för att undvika dessa allvarliga konsekvenser.
Våra källor – här kan du läsa ännu mer
Barndiabetsfonden
Svenska diabetesförbundet
1177
Dagens medicin