Viggo är 6 år och har blödarsjukan

6-åriga Viggo från Rättvik har blödarsjuka, hemofili A. Det innebär bland annat att slag mot kroppen eller blödningar kan bli livshotande. För Min Stora Dag berättar han om hur det är att leva med sjukdomen.

”Blödarsjukan gör så att mitt blod inte stannar om jag börjar blöda”

– Blödarsjukan gör så att mitt blod inte stannar om jag börjar blöda. För att blodet ska kunna stanna så får jag medicin i armen. Utan medicinen så finns det inget stopp i mitt blod och då blöder jag länge, berättar Viggo.

När man har blödarsjuka börjar man nämligen blöda lättare och man kan blöda längre än en person som inte har blödarsjuka. I Viggos fall krävs ständig tillsyn av en vuxen då oupptäckta slag mot kroppen eller blödningar kan bli livshotande.

”Det är viktigt att säga till om jag slår mig eller har ont”

– Det är viktigt att säga till om jag slår mig eller har ont. Då måste vi ringa mamma och doktorn. Jag får blödningar och det gör ont. Då får jag extra medicin i armen och jag behöver sova på sjukhuset, förklarar Viggo.

”En av mina kompisar har aldrig åkt ambulans, det tyckte jag var konstigt”

– En av mina kompisar har aldrig åkt ambulans, det tyckte jag var konstigt. För jag har ju åkt ambulans massor av gånger, Berättar Viggo och fortsätter:

– Men jag kan ju göra allt. Jag måste bara vara försiktig ibland och jag får ta medicin i armen ofta och vara på sjukhus mycket, och det är jobbigt ibland, men inte alltid.

Viggo fick en viktig paus genom Min Stora Dag

Viggo fick sin önskan uppfylld och fick på sin Stora Dag en magisk upplevelse tillsammans med sin familj på Disneyland. Det blev ett tillfälle att glömma vardagen för en stund.

Var med och bidra

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar. Var med och bidra till att fler barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser får vara med om en Stor Dag. En dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Bli månadsgivare

Bli en av våra glädjegivare! Som månadsgivare hos Min Stora Dag är du med varje månad och ger glada barndomsminnen till barn som kämpar.

Bli månadsgivare
Starta en insamling

Här kan du engagera dig och dina vänner i Min Stora Dags viktiga arbete. Du kan även hitta insamlingar som andra har startat.

Starta insamling
Ge en gåva

Det finns flera sätt att stödja Min Stora Dag. Tillsammans ger vi kraft och glädje till barn som kämpar!

Läs mer

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner