Sandra är 12 år och har livshotande astma

Sandra leva med en svårartad och livshotande Astma. Här berättar hon vilka svårigheter och fördomar hon möter i sin vardag.

”Jag orkar inte leka och göra lika mycket som alla andra”

– Min astma påverkar mig framförallt på det sättet att jag måste anpassa mig för att undvika sådant som kan försämra min den. Så som dofter, kyla, fukt, rök, mat och förkylda människor. Jag orkar heller inte leka och göra lika mycket som alla andra. Det krävs mycket planering och förberedelser när jag ska göra någonting.

Sandra berättar att den vanligaste missuppfattningen folk har är att astma är något som växer bort. 

– Att ha okunskap och inte förstå vad astma innebär och vilken försämrad levnadssituation man får. Folk tar inte hänsyn och tror inte det är så farligt om jag utsätter mig lite grann för saker som jag är känslig mot. De är inte ovanligt att folk tror att astma är något som växer bort. Det gör den inte för alla. Det är också viktigt att veta att ingens astma ser likadan ut. Det är även många som tror att det bara är att ta sin medicin vid en astmaattack och sen är allt bra. Riktigt så enkelt är det inte.

”Man kan snabbt bli sämre i astman och att man mår olika från dag till dag”

– Att man snabbt kan bli sämre i astman och att man mår olika från dag till dag. Det är också stressande att hela tiden gå och oroa sig och försöka undvika en astmaattack. När en astmaattack kommer är det viktigt att hålla sig lugn och inte få panik. Det gör det bara värre.

Det Sandra är mest stolt över hos sig själv är att hon vågar utmana sig själv trots astman.

– Jag utmanar mig själv särskilt de dagar jag mår bättre att göra sådana saker som jag vet kan påverka min astma och kan hitta en balans i det hela. Till exempel när vi hade friluftsdag och hade olika sportgrenar och jag absolut ville och önskade springa 800 meter. Jag orkade bara 200 meter men jag kände mig ändå stolt över mig själv för att jag ändå försökte. Jag tävlade mot mig själv och inte mot alla andra. Det gör mig stolt.

Sandras Stora Dag:

– Den Stora Dagen var det var den bästa och innehållsrikaste dagen i mitt liv. Jag längtade att den stora dagen skulle komma att min önskan att få träffa Amy skulle gå i uppfyllelse. Jag var jättespänd, jätteglad och lycklig för att få denna dag. Det var en dag jag aldrig kommer att glömma. Den dagen släppte jag alla tankar och oro på sjukhusbesök, undersökningar och kunde koncentrera mig på att ha roligt med Amy. Den stora dagen gav mig en paus i vardagen och gav mig och familjen ny kraft.

Se filmen från Sandra Stora Dag tillsammans med Amy Deasissmont här ovan.

Var med och bidra

Ibland behövs mer än mediciner och behandlingar. Var med och bidra till att fler barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser får vara med om en Stor Dag. En dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Bli månadsgivare

Bli en av våra glädjegivare! Som månadsgivare hos Min Stora Dag är du med varje månad och ger glada barndomsminnen till barn som kämpar.

Bli månadsgivare
Starta en insamling

Här kan du engagera dig och dina vänner i Min Stora Dags viktiga arbete. Du kan även hitta insamlingar som andra har startat.

Starta insamling
Ge en gåva

Det finns flera sätt att stödja Min Stora Dag. Tillsammans ger vi kraft och glädje till barn som kämpar!

Läs mer

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner