Det här är barn på sjukhusdagen

Det finns barn som spenderar stor del av sin barndom på sjukhus. Den 6 april är det Barn på sjukhusdagen, då uppmärksammar Min Stora Dag alla barn som har en tuff vardag med sjukhusvistelser och behandlingar.

Logga: Barn på sjukhusdagen

I år får du möta Gry som fick diagnosen leukemi när hon var två år. En orosfylld vardag tog vid för hela familjen, fylld med långa sjukhusbesök.

Här nedan får du ta del av Grys familjs berättelse.

Att vistas på sjukhus under långa perioder kan vara oerhört tufft. Då hjälper en glädjefylld Stor Dag till att hitta orken och glädjen igen. Vill du stödja oss i samband med Barn på sjukhusdagen? Gör det här.

Tack för att du ger livsviktig glädje till barn som kämpar!

240 nätter på sjukhus – läs 5-åriga Grys berättelse

Del 1 – upptäckten

Det här är historien om Gry. Hon drömmer om att bli brandman. När Gry är två år vaknar hon en morgon upp i familjens hem i Umeå med extrem benvärk.

Så här berättar Grys mamma Nadine:

”Vi förstod att det skilde sig från vanlig benvärk när vi såg att Grys blick lyste svart av bottendjup ångest. Vi åkte in gång på gång. Varje gång tog man vår oro på allvar. De tog prover, men hittade ingen leukemi. Till slut sjönk hennes blodvärde, hon blev blek och man hittade celler i blodet som inte skulle vara där”.

Den 6 april är det Barn på sjukhusdagen. En dag då Min Stora Dag uppmärksammar alla barn som har en tuff vardag med sjukhusvistelser och behandlingar. I år delar vi med oss av 5-åriga Grys berättelse. En berättelse om många sjukhusnätter och bottenlös oro – men också om framtidstro.

Del 2 – sjukhuset

Efter att läkarna upptäckt Grys cancer tog en ny orosfylld vardag vid för familjen. Första året efter upptäckten sov familjen 240 nätter på sjukhuset.

Mamma Nadine berättar:

”Det var veckorna på iva som var tuffast. När Gry på riktigt kämpade för sitt liv och den samlade infektionsmedicinska expertisen rådde oss att ta farväl av henne och ställa in oss på att förlora henne.”

Men Gry skulle ingenstans. Efter många sjukhusbesök och behandlingar fick familjen till slut ett positivt besked.

Del 3 – ljusglimten

Mitt i all oro kring cancern fick Gry en egen Stor Dag. Eftersom Gry alltid önskat att få rädda liv som brandman var det självklart att hon skulle få vara brandman på sin alldeles egna Stora Dag.

”Jag fick åka till brandstationen där jag fick en egen brandhjälm, men den var för stor så jag fick låna Brand-Jockes riktiga hjälm. Sen fick jag släcka eld och åka brandbil”, berättar Gry som idag är fem år.

Så här säger mamma Nadine om dagen:

”Grys Stora Dag betyder väldigt mycket för henne och för oss alla i familjen. Det var ett efterlängtat äventyr och det skapades oförglömliga minnen som vi kan ha med oss i vardagen.”

Efter många behandlingar är Gry i nuläget friskförklarad från cancern och familjen har sakta börjat återgå till en slags vardag.

Tack för att ni följt Grys berättelse och tack till Gry och hennes familj som valt att dela med sig!

Ge kraft till barn som kämpar

Swisha en gåva

Du måste ange en summa

Swisha

Ange dina uppgifter

Du måste ange ditt förnamn

Du måste ange ditt efternamn

Du måste ange mobilnummer

Vidare

Godkänn betalningen i Swish-appen

Ett fel uppstod

Tack för din gåva!

Bli månadsgivare

100
kr / månad
Ge gåva

Ange den summa du vill bidra med per månad

”Tacksamheten i mammans ögon var enorm”

Mats Lindvall är lekterapeut på Sunderby sjukhus och ser i sitt dagliga arbete hur Min Stora Dag gör skillnad för hans patienter.

– Vi har ett kanonsamarbete med Min Stora Dag, där de verkligen vill hjälpa till. Jag ser på barnens leenden, och föräldrarnas glädjetårar när de får veta att de ska få en Stor Dag att det finns ett riktigt behov av den typen av insatser.

Barn- och ungdomsrådet berättar: Min tid på sjukhus

Hur är det egentligen att spendera så mycket tid på sjukhuset? Hur påverkas man och kan någonting positivt komma ur det? Vi vände oss till vårt expertråd för att få svar på de här frågorna. Noah, Nanna och Olivia är idag tonåringar och har alla spenderat mycket tid på sjukhus som barn.

Huvudpartners

Samarbetspartners

Bli partner