Hundspann på Min Stora Dags vinterläger i JukkasjärviHundspann på Min Stora Dags vinterläger i Jukkasjärvi

Vinterläger i Jukkasjärvi

Ladda ner en utskriftsversion av aktiviteten här (pdf)

Nu kan du ansöka om att delta på Min Stora Dags populära läger i Jukkasjärvi i Lappland! Under tre härliga, händelserika dagar får du njuta av den sagolika, vackra miljön och bland annat uppleva det världsberömda ishotellet – ett hotell skapat helt och hållet av snö och is från Torne älv.

”Det är något av det roligaste jag har gjort i hela mitt liv”, Emma, tidigare deltagare.

”Det jag kommer minnas mest är alla häftiga upplevelser och nya kompisar jag har lärt känna”, Saga, tidigare deltagare.

När?

4-7 april 2024.

Vad kostar det?

Inget! Min Stora Dags upplevelser är alltid kostnadsfria.

Vem kan ansöka?

För att ansöka behöver du:

  • Ha en allvarlig sjukdom och/eller diagnos som bekräftas genom medicinskt intyg.
  • Vara mellan 14 och 17 år.
  • Vara bosatt i Sverige.
  • Själv kunna ansvara för din medicinering.

Sjukdomar och diagnoser som ingår i Min Stora Dags målgrupp kan till exempel vara diabetes. reumatiska sjukdomar, hjärtsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar. NPF-diagnoser. Utifrån den information som finns i intyget och i samråd med vårt medicinska råd görs en individuell bedömning på om du ingår i vår målgrupp eller inte.

Här finns blankett för intyg från vårdpersonal (PDF för utskrift). Har du ett medicinskt intyg som är framtaget i annat syfte kan det gå bra att använda det.

Barn och ungdomar som inte fått en Stor Dag tidigare prioriteras, men man är inte garanterad en plats bara för att man inte gjort något med Min Stora Dag tidigare.

Tänk på att:

  • Under Min Stora Dags läger är det er egen försäkring som gäller.
  • Vissa av våra läger kan innebära en ökad risk för infektioner, t.ex. covid. Rådfråga alltid er ansvariga sjukhuskontakt om ni är osäkra på om en aktivitet är lämplig för ditt barn. Min Stora Dag följer allmänna rekommendationer men har inga egna regler eller rekommendationer avseende vaccinationer etc. Vid uppvisande av sjukdomssymptom råder vi till att avstå från deltagande.
  • Vi vill också informera er om att våra läger är alkohol, tobak- och drogfria då vi har nolltolerans mot detta. Vi tillåter inte heller någon form av energidryck. Om vi upptäcker droger, cigaretter, energidryck eller alkohol under lägret förbehåller vi oss rätten att beslagta dessa tills lägret är avslutat.

Hur går ansökan till?

1. Ansök

Du ansöker genom att fylla i ansökningsformuläret som du hittar lite längre ner på den här sidan.

För att ansökan ska vara komplett behöver du även bifoga ett medicinskt intyg.

2. Hantering av ansökan

När både ansökan och medicinskt intyg är inskickat så hanterar vi er ansökan så fort vi kan, ofta inom några dagar. Är den komplett så får ni besked om att ansökan är godkänd och då med i urvalet. Behöver vi kompletterande information så får ni ett mejl om det.

3. Svar på ansökan

Vid en godkänd ansökan så beror svarstiden för när vi återkommer. För läger återkommer vi cirka en månad före lägret. Vi mejlar de som blir erbjudna plats på lägret. Där får ni mer information och ni får svara ja eller nej till platsen.

4. För dig som inte fått en plats

När alla platser är fyllda skickar vi besked till dem som ej fått svar att lägret tyvärr är fullt. Vi behåller er ansökan i fall det sker ett avhopp eller att någon blir sjuk inför lägret.

Vilka åker jag med?

Du åker tillsammans med 14 andra ungdomar i åldern 14-17 år och  volontärer från Min Stora Dag, varav en är medicinskt kunnig. Volontärerna kommer att kontakta deltagarna inför lägret med mer information. Varje deltagare kommer ha en volontär som kontaktperson.

På bilden är volontärer från förra årets vinterläger. Exakt vilja volontärer som kommer åka med det här året är inte ännu bestämt.

Volontärer Min Stora DagVolontärer Min Stora Dag
Flyg vinterlägerFlyg vinterläger

Hur reser jag till och från lägret?

Min Stora Dag bokar resan från och till hemort-Jukkasjärvi.

Ni som bor i Södra Sverige sammanstrålar i Stockholm på torsdag eftermiddag och tar gemensamt nattåget upp till Kiruna. Därifrån tar vi en abonnerad buss till Jukkasjärvi. På söndagen åker vi hem med flyg Kiruna-Stockholm och sedan vidare till hemort.

För er som inte bor i södra Sverige bokar vi så att ni ansluter till nattåget på bästa möjliga sätt, alternativt genom direkttåg till Kiruna, samt abonnerad buss mellan Kiruna-Jukkasjärvi. Hemvägen sker med flyg mellan Kiruna-Stockholm, och sedan vidare resa till hemort. Alternativt genom tåg från Kiruna.

Hur bor vi?

Vi bor tillsammans på prästgården vid Torneälven där vi sover uppdelat tjejer och killar och en volontär i varje rum. I prästgården lagar och äter vi våra måltider och det finns utrymmen där vi kan hänga och umgås på kvällarna.

Boende på Min Stora Dags vinterläger i JukkasjärviBoende på Min Stora Dags vinterläger i Jukkasjärvi
Isskulptering på vinterlägerIsskulptering på vinterläger

Vad kommer vi göra på lägret?

Vi kommer bland annat att få en rundtur på det välkända ishotellet där vi även kommer få testa på isskulptering. Ishotellet, eller Icehotel som det heter egentligen, är ett världsunikt hotell och en konstutställning av snö och is. Det är världens första och största hotell som skapats från is och snö.

Utöver det får vi prova på hundspann, ta en skotertur och träffa renarna som vi bor granne med.

Självklart får du också ta det lugnt. Aktiviteterna görs alltid efter egen takt och förmåga.

Vad ska jag ta med mig?

Det ska vara enkelt att hänga med Min Stora Dag. Du behöver inte den senaste utrustningen för att följa med på vårt vinterläger.

Ibland när man ska göra någonting nytt kan det kännas ovant. Till exempel en lukt som man inte är bekväm med eller en annorlunda miljö. Det kan därför vara skönt att ha med sig något som hjälper en att känna sig trygg och lugn.

Det här är några saker som kan kännas bra att ha med sig: fidget-leksaker, knådlera, en egen figur, till exempel ett gosedjur som du tycker om och kan ha i handen, stressboll eller stretch-boll, en tidning eller bok att läsa, spel som du gillar, till exempel ett mobilspel, kortspel eller tärningsspel, magnetkulor att bygga med.

Här får du fler tips på hur du kan förbereda dig inför en aktivitet.

Tågresa vinterlägerTågresa vinterläger
Hundspann på Min Stora Dags vinterläger i JukkasjärviHundspann på Min Stora Dags vinterläger i Jukkasjärvi

Kommer det tas foton och filmer på lägret?

Det är aldrig något krav att vara med på foton och film som tas på våra aktiviteter. Före lägret kommer Min Stora Dag att skicka ut ett fotomedgivande, som är helt valfritt att ge sitt samtycke till. Om man vill ge sitt samtycke till att vara med på foto och film så fyller vårdnadshavare i fotomedgivandet. Om samtycke till fotomedgivande inte har givits så publicerar vi aldrig något material där personen kan identifieras.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att samtycka till fotomedgivande.

Huvudpartners

Upplevelsepartners

Kampanjpartners

Bli partner